Γιατί δεν μίλησε ο Πολάκης, γιατί «αποσύρεται» ο Τεμπονέρας, ποιοι θα είναι στο νέο Εκτελεστικό

Γιατί δεν μίλησε ο Πολάκης, γιατί «αποσύρεται» ο Τεμπονέρας, ποιοι θα είναι στο νέο Εκτελεστικό Φωτογραφία: eurokinissi
Οι συνομιλίες Παππά με Κασσελάκη και οι επιθέσεις του σε Τσίπρα - Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

1. ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ; Η λογική λέει ναι. Μετά τα όσα αυτοκαταστροφικά συνέβησαν στο Συνέδριο και πριν από αυτό είναι απίθανο οι πρωταγωνιστές και οι στρατοί τους να μην συνέλθουν, έστω και αν το μεγάλο κακό έχει ήδη συμβεί. Ποιος μπορεί να χαλάσει το κλίμα; Πρώτα απ΄ όλα ο αρχηγός, με κάποια αψυχολόγητη πρωτοβουλία, ενώ υπάρχει και το απρόοπτο- να έλθει από εκεί που δεν το περιμένει κανείς! Στην προεκλογική περίοδο, άλλωστε, ο καθένας να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

2. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΑΣ- ΦΑΜΕΛΛΟΣ- Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ; Και ναι (οι δυο πρώτοι) και όχι. Τις επαφές της ομάδας αυτής με τον πρόεδρο του κόμματος έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος συνομιλεί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για αναβολή του Συνεδρίου από τη μια διευκόλυνε τον πρόεδρο του κόμματος, που παρά τους λεονταρισμούς γνώριζε πως αν γίνει ψηφοφορία στη βάση μπορεί και να την χάσει, από την άλλη όμως είχε ως στόχο να τον οδηγήσει υπό επιτροπεία στις ευρωκάλπες και να τον αμφισβητήσει την επομένη της ευρωκάλπης. Η συγκεκριμένη ομάδα, πάντως, είναι φανερό πως ελέγχει μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα τη διεκδικήσει με έναν των Νίκου Παππά και Σωκράτη Φάμελλου ή και με τους δυο!

3. ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ; Το Εκτελεστικό Γραφείο υπάρχει και σήμερα, αλλά δεν συγκαλείται. Μετέχουν θεσμικά στελέχη, όπως πχ ο Γραμματέας της ΚΟ (σήμερα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη), οι Γραμματέας (Ράνια Σβίγκου) και αναπληρωτής Γραμματέας (Γιώργος Βασιλειάδης) του κόμματος, η εκπρόσωπος Τύπου (Δώρα Αυγέρη) αλλά και 3-4 στελέχη που επιλέγει ο πρόεδρος του κόμματος. το συγκεκριμένο όργανο λειτουργεί ως "πρωινός καφές" και θεωρείται βέβαιον ότι στα θεσμικά στελέχη θα προστεθεί ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος (όχι όμως και ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας που υπήρξε ο πρώτος που έθεσε πρώτος θέμα ηγεσίας), ο Νίκος Παππάς, ενώ πρόταση θα γίνει (λογικά) και στην Όλγα Γεροβασίλη.

4. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ; Ο παραλίγο υποψήφιος πρόεδρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των "Παιχνιδιών Εξουσίας", έχει αποφασίσει να... εξαφανιστεί από κάθε δραστηριότητα, καθώς δεν μπορεί να υπερασπιστεί δημοσίως τα όσα γίνονται.

5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; Μίλησε βέβαια σε ένα από τα ειδικά θεματικά τραπέζια που είχαν οργανωθεί στο Συνέδριο. Στην Ολομέλεια, όμως, για τα μείζονα διακυβεύματα επέλεξε να μην τοποθετηθεί. Είναι σαφές πως δεν ήθελε να υπερασπιστεί τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν ήθελε και να ταυτιστεί μαζί του. Με τη στρατηγική Πολάκη τα "Παιχνίδια Εξουσίας" θα ασχοληθούν προσεχώς, καθώς όντως έχει ενδιαφέρον.

6. ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ; Πιο υπαρκτή και πιο μεγάλη από ποτέ. Ο στενότερος κατά το παρελθόν συνεργάτης του, σε συνομιλίες του με στελέχη (όπως έχει μεταφερθεί στη στήλη) είναι ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του πρώην προέδρου του κόμματος. Οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν μπει για τα καλά στον... πάγο.