Όταν δεν φταίει ο... Χατζηπετρής, φταίει ο... Δούκας!

Όταν δεν φταίει ο... Χατζηπετρής, φταίει ο... Δούκας!
Η πλειοψηφία της Βουλής κάνει τον ανήξερο για το έγκλημα στα Τέμπη και το σβήσιμο των ονομάτων- Μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι υπάρχει και ο... Δήμος Αθηναίων!

Κατ΄ αρχήν ο υπογράφων χαίρεται που κάποιοι, για πρώτη φορά μετά την περίοδο Καμίνη, ανακάλυψαν ότι μπορεί κάποιος να κάνει κριτική και στο Δήμαρχο Αθηναίων! Είναι και αυτό μια κάποια πρόοδος!

Από τότε που ο Χάρης Δούκας ανέλαβε Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε πως - από τη στιγμή ιδίως που αποχώρησε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας- εκτός από τον... Χατζηπετρή υπάρχει και κάποιος άλλος που μπορεί να φταίει για όλα: Ο Χάρης Δούκας.

Κάποιοι θεωρούν πως έτσι παρέχουν υπηρεσίες στον τέως Δήμαρχο! Κακώς, κάκιστα, δεν τους έχει καθόλου ανάγκη! Και σίγουρα ο Κώστας Μπακογιάννης δεν μπορεί να θέλει το κακό της Αθήνας και την αποτυχία του διαδόχου του, μόνο και για να... δικαιωθεί! Αυτά είναι πανουργίες και μικροκαμώματα μικρών προσώπων- και τέτοιος δεν είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, παρά την άτυχη θητεία του στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Χάρης Δούκας δέχεται τα πυρά πρωτίστως εκφράζει στο πρόσωπό του την συνεργασία των "προοδευτικών δυνάμεων", μετά τη στρατηγική κίνηση του Κώστα Ζαχαριάδη και της "Ανοιχτής Πόλης" να συνεργαστούν ουσιαστικά μαζί του πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Αν το πείραμα πετύχει, τότε θα ανοίξει την όρεξη σε εκείνους που πιστεύουν πως η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος που ο Χάρης Δούκας δέχεται σφοδρές επιθέσεις από φιλοκυβερνητικούς αρθρογράφους και άλλους πολιτικούς αναλυτές. Το γεγονός ότι από τη στιγμή που εκλέχτηκε δεν υπέστειλε τις διεκδικήσεις του. Δεν μεταλλάχτηκε σε έναν Δήμαρχο που θα μαζεύει τα σκουπίδια και μόνο, όπως θα ήθελε το μέγαρο Μαξίμου -και όπως έπραξαν ουκ ολίγοι "πράσινοι" υποψήφιοι που εκλέχτηκαν σε δημαρχιακούς θώκους- και με τους οποίους θα ασχοληθεί η στήλη προσεχώς. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση έβγαλε το Δήμαρχο και των Δήμο Αθηναίων από την εταιρία για την Ανάπλαση, γι΄ αυτό και βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δηλώσει πως η Βασιλίσσης Όλγας θα παραμείνει κλειστή, γι΄ αυτό και δεκάδες δημοσιεύματα πως ο νέος Δήμαρχος στην πρωτεύουσα συμπεριφέρεται σαν ...αναρχοαυτόνομος στα Εξάρχεια κοκ. Δημοσιεύματα από αρθρογράφους και αναλυτές που έχουν ως δουλειά να παινεύουν το Μαξίμου και να στοχοποιούν όποιους αυτό θεωρεί ως ικανούς αντιπάλους του!

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν όταν συνεργείο του Δήμου κατόπιν πρόσκλησης του Φρουράρχου της Βουλής εκλήθη και έσβησε από το χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη! Ο Δήμαρχος Αθηναίων, που όντως δεν γνώριζε τίποτε, δέχτηκε (μόνο αυτός και όχι η Βουλή και ο Φρούραρχος) σφοδρή κριτική. Μια επισήμανση και μόνο για να κατανοήσουμε το μέγεθος του πράγματος: Κανείς μα κανείς από όσους επιτέθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Δήμαρχο Αθηναίων δεν έχει ασκήσει την παραμικρή κριτική στη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ του εγκλήματος από την πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής - μη μιλήσουμε για την επιχείρηση συγκάλυψης από το Μαξίμου, γιατί μαζί με τον Δούκα θα συμπεριλάβουν και μας! Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο, έχει σοβαρή ευθύνη να συμμαζέψει τις υπηρεσίες του Δήμου του καθώς είναι αδιανόητο να υπακούν στον... Φρούραρχο της Βουλής και όχι στην υπεύθυνη Καθαριότητας του Δήμου! Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να είναι κανείς μάντης ώστε να υποψιαστεί πως παρόμοια "φασούλια" θα βρει πολλά μπροστά του ο πρώτος πολίτης της Αθήνας!

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η πρόκληση για τον Χάρη Δούκας πάντως είναι μια: Να εφαρμόσει ταχύτατα τα όσα έταξε στους Αθηναίους και να δούμε πραγματικά έργο στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά. Αν το πετύχει αυτό όχι απλώς θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές του οι γεμάτες σκοπιμότητες που δέχεται, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας θα ανατείλει ένα νέο αστέρι. Αν δεν το πετύχει, θα μείνει στην ιστορία ως άλλος ένας μέτριος Δήμαρχος της πρωτεύουσας, όπως ουκ ολίγοι ακόμα και από αυτούς που είδαν την πλατεία Κοτζιά ως ένα σκαλοπάτι για την ηγεσία των κομμάτων τους- κάτι που ουδείς πέτυχε!

ΥΓ1: Η στήλη θα ασκεί κριτική και μάλιστα έντονη όχι προς όφελος της κυβέρνησης, αλλά από την πλευρά των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αφού η Αθήνα (πρέπει να) είναι Μητροπολιτικός Δήμος, καθώς χωρίς αυτόν δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της Αττικής.

ΥΓ2: Μήπως μπορεί και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας να ανακοινώσει πως θα εισηγηθεί ένα μνημείο για τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών; Και να ζητήσει συγγνώμη για τον Φρούραρχο, όπως ο Χάρης Δούκας;