Παιχνίδια Εξουσίας

Από μέρος της λύσης μέρος του προβλήματος στα Βαλκάνια η Ελλάδα;

Από μέρος της λύσης μέρος του προβλήματος στα Βαλκάνια η Ελλάδα;
Πώς το Μαξίμου επιχειρεί να εξισορροπήσει το θέμα Μπελέρη με τη στήριξη του Κοσσόβου - Σε δοκιμασία η Συμφωνία των Πρεσπών με την εκλογή του V-MRO.

Θα αποφύγει η Αθήνα την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων μετά την τοποθέτηση Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Δύσκολο κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα, καθώς ο Έντι Ράμα (που δεν προσήλθε τελικά στο Φόρουμ των Δελφών) δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα.

Τα Τίρανα είναι πλέον σημαντικότατης σημασία χώρα για Βερολίνο και Ηνωμένες Πολιτείες, πολύ περισσότερο που η Ουάσιγκτον έχει ιδρύσει μια σημαντικότατη στρατιωτική βάση στη γειτονική μας χώρα με στόχο πρωτίστως τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μην επιθυμούν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Σίγουρα η κομματική εκμετάλλευση της υπόθεσης Μπελέρη από το μέγαρο Μαξίμου ρίχνει βαριά τη σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την Αθήνα ωστόσο να εκτιμά πως μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση με μια θετική στάση στην ενταξιακή προοπτική του Κοσσόβου, θέμα που θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ εντός του Μαΐου. Η Ντόρα Μπακογιάννη, άλλωστε, έχει γίνει η ...ηρωίδα της Αλβανίας και του Κοσσόβου με τη στάση της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως -εν αντιθέσει- ο Αλέξης Τσίπρας στη Σερβία. Στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ τον Μάιο, πάντως, πολύ δύσκολα θα ψηφίσει θετικά, ακολουθώντας τη «γραμμή» της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς υπάρχει και η Κύπρος με τα αντίστοιχα προβλήματα- και μάλλον η Αθήνα θα οδηγηθεί στο «παρόν».

Την ίδια περίοδο θα τεθεί σε δοκιμασία η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βόρειο Μακεδονία νικητής εκτιμάται ότι θα είναι το V-MRO, το εθνικιστικό κόμμα ο ηγέτης του οποίου δηλώνει πως δεν αποδέχεται τη συνταγματική ονομασία της χώρας του όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την ονομάζει «Μασεντόνια». Το πιθανότερο είναι αυτό να λέγεται για προεκλογικούς λόγους, για να κερδίσει το V-MRO περισσότερες ψήφους, όπως έκανε στην Αθήνα η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι να κερδίσει τις εκλογές. Το γεγονός, όμως, ότι αυτά θα συμβαίνουν ενώ και οι δυο χώρες θα οδεύουν προς εκλογές, προϊδεάζει ότι το θέμα θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό τους για κομματικά οφέλη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη μέρα.

Ούτως ή άλλως, πάντως, η διεθνής κοινότητα, με πρώτους τους αμερικάνους, δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση της Συμφωνίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση στα Βαλκάνια θα άνοιγαν πολλά νέα μέτωπα.

Η κομματικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, ωστόσο, κινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, από μέρος του προβλήματος στην Ευρώπη, σε μέρος της κρίσης στα Βαλκάνια!