Το Μαξίμου, ο Ελπιδοφόρος, ο Ζεμενίδης και ο Φάδερ Άλεξ

Το Μαξίμου, ο Ελπιδοφόρος, ο Ζεμενίδης και ο Φάδερ Άλεξ
Με αφορμή όσα συνέβησαν στο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου στην Αθήνα.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου στην Αθήνα χωρίς το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση να το υποστηρίξουν με την παρουσία τους. Ετσι, επιβεβαιώθηκε ότι η «ρήξη» στις σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, που ήταν το κεντρικό πρόσωπο, αφού απουσίαζε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι πιθανόν μη αναστρέψιμη. Όχι μόνο έλαμψε με την απουσία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αλλά το υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο γενικού γραμματέα και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθόλου. Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν υποδέχθηκε τον Ελπιδοφόρο στο αεροδρόμιο, κανένας δεν παρέστη στη Μητρόπολη την Κυριακή όταν έκανε ο ίδιος τη λειτουργία, κανένας δεν πέρασε από το Ζάππειο στη δεξίωση για το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη διαταράχθηκαν όταν ο Ελπιδοφόρος πήγε στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, όπου παρίστατο ο επικεφαλής του ψευδοκράτους, αγνοώντας την ενημέρωση που του είχε κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η τότε πρέσβης στην Ουάσιγκτον, σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Εκτοτε, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Κ. Μητσοτάκη, ούτε καν όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης ή ανεπίσημης επίσκεψης.

Οπως όλα δείχνουν, και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου για αποκατάσταση των σχέσεων, το ρήγμα είναι βαθύ. Το γεγονός ότι ο Ελπιδοφόρος έχει τη φιλοδοξία να διαδεχτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προφανώς περιπλέκει τα πράγματα. Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι γύρω από την Αρχιεπισκοπή κινείται πολύ χρήμα χάρη στις δωρεές επιφανών ομογενών.

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου έχει αναδείξει πολλές φορές τον διχασμό στο εσωτερικό της ομογένειας που οφείλεται και στις κακές σχέσεις του Ελπιδοφόρου με κύκλους των αποδήμων και την υπονόμευση που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος από τους κύκλους αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου την οποία πέρασε ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που εδρεύει στο Σικάγο.

Οι σχέσεις Ελπιδοφόρου-Ζεμενίδη είναι από ψυχρές έως κακές και το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαλέξει πλευρά και αυτή τη φορά θέλησε να το δείξει.

Κάτι που οπωσδήποτε ενοχλεί την κυβερνητική πλευρά είναι -όπως λένε- ο «μπιζιμποντισμός» του Ελπιδοφόρου, σύμφωνα με την έκφραση ορκισμένου εχθρού του. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι έφτιαξε ζεστή σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και επίσης ότι σε συνάντησή του με δημοσιογράφους την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα το «μενού» ήταν σαφώς ...«μη φιλοκυβερνητικό».

ΥΓ: Τελευταία φαίνεται πως υπάρχει ρήξη στις σχέσεις του Μαξίμου και με τον Φάδερ Άλεξ. Πώς και γιατί προσεχώς!