Παιχνίδια Εξουσίας

Όλοι περιμένουν το «νεύμα» από Αλέξη, Γιώργο και Χάρη

Όλοι περιμένουν το «νεύμα» από Αλέξη, Γιώργο και Χάρη
Οι συμμετοχές επιφανών αριστερών και σοσιαλιστών από Ευρώπη και Ελλάδα στο πρώτο Συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη στήριξή του σε μια ενιαία προοδευτική παράταξη- Θα ανταποκριθεί στην πρόκληση ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα τη Δευτέρα στο πρώτο Συνέδριο του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα: Τι θα πει ο ιστορικός ηγέτης για την ανάγκη της σύμπραξης αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας; Θα μιλήσει; Θα δώσει το στίγμα του;

Ασφαλώς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει ένα διεθνές συνέδριο, με τόσους εκλεκτούς προσκεκλημένους, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις προοπτικές του εγχώριου κομματικού συστήματος και της δη του χώρου που λέμε "κεντροαριστερά".

Σαφώς, όμως, και δεν θα αγνοήσει ένα βασικό πρόβλημα της προοδευτικής παράταξης, που βγαίνει αν όχι χαμένη τουλάχιστον μη κερδισμένη από τις ευρωεκλογές.

Όσοι γνωρίζουν επιμένουν πως ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με έμμεσο τρόπο, θα δώσει το στίγμα του για τις εξελίξεις.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς στη χώρα.

Ερώτημα δε αποτελεί αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επιλέξει να παραστεί ή όχι στο Συνέδριο, όπου θα παραβρίσκονται κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως και δεκάδες βουλευτές και άλλα στελέχη της προοδευτικής παράταξης της χώρας.

Το ίδιο το Συνέδριο, άλλωστε, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής αριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί τη σύμπραξη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.