Πολιτική

Ο Κασσελάκης κλιμακώνει και δείχνει την έξοδο σε όσους διαφωνούν με το... προσωπικό του κόμμα

Ο Κασσελάκης κλιμακώνει και δείχνει την έξοδο σε όσους διαφωνούν με το... προσωπικό του κόμμα
Ανυποχώρητος ως προς τις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα από τις ΗΠΑ εμφανίστηκε στην πρώτη του συνέντευξη (Alpha, Αντώνης Σρόιτερ) επί ελληνικού εδάφους ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να θέσει θέμα νέας προσφυγής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομιμοποίηση της ηγεσίας του, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία διαφοροποίηση σε ότι αφορά στις καταστατικές αλλαγές που σχεδιάζει για την Κουμουνδούρου. Απέκλεισε, δε, κάθε σενάριο εκλογικής συνεννόησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, που, προκειμένου να υποσκάψει την ηγεσία του, θα ρευστοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευρύτερο κεντρώο σχήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει νέων συγκρούσεων

Από τη εν λόγω συνέντευξη καθίσταται, πλέον, φανερό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο και ταυτόχρονα πως δεν έχει καμία διάθεση συμβιβασμού με την πλευρά των αντιφρονούντων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, όσα ήδη έχει πει και εξακολουθεί να υποστηρίζει, καθώς και οι αλλαγές που προγραμματίζει στη δομή του κόμματος είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν νέο κύκλο αντιδράσεων και συγκρούσεων, με δεδομένο, επιπλέον, ότι ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έχει επιδείξει μηδενική ανεκτικότητα σε κάθε είδους κριτική. Η επερχόμενη σύγκρουση, λοιπόν, για όλα τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιη, μολονότι το επίπεδο της έντασης της θα εκδηλωθεί στις επόμενες δύο συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και συγκεκριμένα, στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης και στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.

Οι αντιφρονούντες δεν υποτάσσονται

Εξάλλου, από την πλευρά των «αντιφρονούντων» δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση υποστολής σημαίας, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζονται οι προκλήσεις από τη μεριά Κασσελάκη. Ενδεικτικό της έντασης που δημιουργείται, ήταν η οργισμένη και ειρωνική αντίδραση των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου (ανάρτησαν ξεχωριστά βίντεο από τις οικίες τους να παρακολουθούν αγώνα του Euro) σε δημοσιεύματα που τους έφεραν να έχουν συνάντηση με τον Χάρη Δούκα σε εστιατόριο της Αθήνας. Μία αντίδραση η οξύτητα της οποίας μοιάζει να θεωρεί ως υπεύθυνη της ψευδούς είδησης την Κασσελακική πλευρά.

Συναντήσεις Κασσελάκη με τους βουλευτές

Αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη σύγκρουση, ξεκινώντας σε ελάχιστο χρόνο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ να συναντά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ομάδες. Αν και επισήμως οι συναντήσεις αυτές γίνονται με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς του κόμματος στη βουλή, η κίνηση φαίνεται να έχει το χαρακτήρα «μασάζ», ιδίως μετά τις γκρίνιες για το γεγονός ότι δεν έχει συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και μετά τις 7 υπογραφές βουλευτών στο κείμενο κριτικής των 87 στελεχών εναντίον του.

Νέα υπονοούμενα για μαύρα ταμεία και χρηματοδότηση Αυγής

Σε ότι αφορά τη συνέντευξη στον Alpha, ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε και πάλι σκιές για μαύρα ταμεία, αναφέροντας: «Απ’ ό, τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε στον πρώην οικονομικό διευθυντή. Δεν ήμουν προσωπικά εκεί». Μάλιστα, προσέθεσε και νέα υπονοούμενα: «Υπήρχε μια σύμβαση για την Αυγή με ανταγωνιστικά μιντιακά συμφέροντα για περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ που διατήρησε την εφημερίδα εν ζωή, αλλά συγχρόνως δεν πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική δραστηριότητα της εφημερίδας».

Το σχέδιο Τσίπρα είναι η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντρώο σχήμα

Επίσης, δεν ανασκεύασε, αν και ρωτήθηκε με επιμονή σχετικά με αυτό το ζήτημα, όσα είχε γράψει περί υπονόμευσης του από τον Αλέξη Τσίπρα, σκιαγραφώντας ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη ρευστοποίηση του κόμματος σε ένα κεντρώο σχήμα, κίνδυνο στον οποίο επανήλθε επανειλημμένα: «Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης, συμφωνιών. (…) Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα. (…) Όλοι μας, και ο κ. Τσίπρας, πρέπει να πουν ότι τον ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση τον έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι ο ηγέτης ενός οποιουδήποτε σχήματος, εφόσον προκύψει. (…) Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ο ένας προς τον άλλον, προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα μας δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί σε συζητήσεις».

Νέες αιχμές εναντίον Τσίπρα για δωρεά στην Αυγή

Πολύ αιχμηρός και όχι σε ιδιαίτερα υπαινικτικό επίπεδο, ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης για το γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε αμέσως σε οικονομική δωρεά για την Αυγή: «Εντάξει, κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω τη δωρεά στο κόμμα με e-banking γιατί έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς».

Μόνο πολιτική η σχέση με τον Τσίπρα

Ενδεικτικό της έντασης που όλα δείχνουν πως υπάρχει με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι παραδέχθηκε εμμέσως ότι δεν έχει προσωπική σχέση μαζί του: «Η σχέση μου με τον κύριο Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική, αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι το έργο που έκανε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι ένα πάρα πολύ καλό έργο. (…) Συγχρόνως θεωρώ ότι το κόμμα το οποίο προσωπικά ανέλαβα με την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε παθογένειες και προβλήματα και επίσης τρύπες, ανοιχτές τρύπες που έπρεπε να κλειστούν».

Υποψηφιότητα και κόντρα στον Τσίπρα

Απέσυρε, δε, όσα είχε γράψει ότι θα του παρέδιδε τα ηνία του κόμματος αν επιθυμούσε να επανέλθει: «Προφανώς θα είμαι υποψήφιος. Μπορούμε να έχουμε έναν πάρα πολύ ευγενικό διάλογο και μια παραγωγική άμιλλα για το μέλλον του χώρου. Αλλά εφόσον είναι να ηττηθώ σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήμουν ο καλύτερος στρατιώτης». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα εσωκομματικές εκλογές.

Όσοι διαφωνούν με τις αλλαγές… «να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους»

Επίσης, επέμεινε στο ότι θα προχωρήσει τις καταστατικές αλλαγές που έχει προαναγγείλει από προηγούμενη ανάρτηση του, προειδοποιώντας εμμέσως τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πως δεν θα έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν τις αποδεχτούν: «Τα όργανα, αυτά θα αλλάξουν. Η αλλαγή φέρνει τριβές. Εάν αμφισβητούν μια πρόταση πολιτικής που έχω π.χ. τις απόψεις μου για τη φορολογία όπως τις έχουμε προτείνει, ας το πουν ή για την ακρίβεια ας το πουν, να συζητήσουμε για αυτό. Εάν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους».

Συνέχιση της απαξίωσης των προηγούμενων προγραμμάτων του κόμματος

Τέλος, απάντησε σε ερώτηση περί «ακοστολόγητου» προεκλογικού προγράμματος «της τελευταίας στιγμής» το 2023, ρίχνοντας τις ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με τη Νέα Αριστερά: «Αυτός ήταν ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισα πέρυσι. Και αν σκεφτεί κανείς ποια άτομα είχαν αναλάβει αυτούς τους ρόλους, νομίζω θα καταλάβει πολλά. Και προφανώς αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ».