Η ήττα Μακρόν απομακρύνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών από τον Μητσοτάκη

Η ήττα Μακρόν απομακρύνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών από τον Μητσοτάκη Φωτογραφία: SOOC
Ξαναφέρνει όμως στο τραπέζι τα σενάρια ενός περισσότερο ληστρικού εκλογικού συστήματος- Το Μαξίμου θα επαναφέρει τα σενάρια περί διπλών εκλογών;

Η ήττα που υπέστη ο Εμανουέλ Μακρόν προκηρύσσοντας πρόωρες κάλπες στη Γαλλία φέρεται να απομακρύνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογές στην Ελλάδα που σκεφτόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

Στο Μαξίμου θεωρούν πλέον πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τη στιγμή που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαθέτει 157 έδρες και αν διαμοιραστούν οι έδρες των «Σπαρτιατών» μπορεί να φτάσει τις 163, περισσότερο θα υποψιάσει τους πολίτες παρά θα τους θέσει ενώπιον υπαρκτών διλημμάτων! Πώς για παράδειγμα θα εκληφθεί από τους πολίτες να διαθέτεις ως κυβερνών κόμμα 157 έδρες (ή ακόμα χειρότερα163) και να προσφεύγεις σε πρόωρες κάλπες με δίλημμα τη σταθερότητα προκειμένου να διεκδικήσεις το 37,5% μήπως και πάρεις ...152 έδρες! Με το συγγνώμη, αλλά αυτό θυμίζει τον Γιάννη Βλάκα (κάποιος αλλιώς το λέει το ανέκδοτο, με την πλέον συνηθισμένη ελληνική λέξη αλλά μην μας πιάσει ο νόμος περί Τύπου) που πήγε στο Ληξιαρχείο να αλλάξει το όνομά του και το έκανε ...Γιώργος Βλάκας! Επίσης, πώς να αιτιολογήσει ένας πρωθυπουργός το γεγονός ότι όχι απλώς διαθέτει είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις αλλά και με ...νταμπλ σκορ απέναντι στο δεύτερο κόμμα;

Αντιθέτως, παρότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υπήρξε κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, διαρροές από το Μαξίμου επιμένουν πως το θέμα ενός «πλειοψηφικότερου» του σημερινού εκλογικού συστήματος επανήλθε και πάλι στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων. Όπως, άλλωστε, τονίζουν αρμόδιες πηγές, η ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας που προτάσσει το Μαξίμου ως το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις γαλλικές εκλογές για τη χώρα μας εξυπηρετείται μόνο από ένα περισσότερο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα!

Και σε αυτή όμως την περίπτωση προκύπτουν βασικά ερωτήματα, καθώς για να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές ένα νέο εκλογικό σύστημα απαιτείται να λάβει 200 ψήφους από τη Βουλή:

-Ποια κόμματα θα συνδράμουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα νέο νόμο που θα του δίνει δώρο την αυτοδυναμία αν βγει πρώτο κόμμα; Εφόσον γνωρίζουμε δεν υπάρχει κόμμα (και πολύ περισσότερο δυο τουλάχιστον κόμματα που απαιτούνται βάσει της κοινοβουλευτικής γεωγραφίας) που σκοπεύουν να ...αυτοκτονήσουν γινόμενα χορηγοί του Μητσοτάκη!

- Τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση ψηφίσει τον εκλογικό νόμο μόνη της και αυτός θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες κάλπες; Διπλές εκλογές; Πάλι τα ίδια; Δεν έχουν ακούσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα ή ως ...τραγωδία;

Είναι δε εντυπωσιακό πως κάποιοι ομιλούν για ...κυβερνητική σταθερότητα κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους που το πολιτικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο!