Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση;

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση;
Όλα τα πιθανά σενάρια που υπάρχουν- Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο κομματικό σύστημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Γκαστρωμένο» είναι αυτό το καλοκαίρι για το κομματικό σύστημα της χώρας, πρωτίστως και κυρίως για το χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλειστεί ότι τα μπάνια των στελεχών του συγκεκριμένου χώρου θα είναι απρόσκοπτα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί, θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ή με τις τυχόν αποχωρήσεις βουλευτών του αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να έχει λάβει αυτή τη θέση από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Ιουνίου του 2023;

ΜΕ ΠΟΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; Η διαφορά αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πέντε βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μετά την πρώτη του διάσπαση 35 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ 31.

ΠΟΣΗ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 εξέλεξε 47 βουλευτές, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση των 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα και εν συνεχεία το κόμμα της Νέας Αριστεράς κάνουν ουσιαστικά τη διαφορά.

ΠΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ; Μίνιμουμ οκτώ, αναλόγως βεβαίως και των συνθηκών μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθεί η διάσπαση. Αν φύγουν όμως οκτώ βουλευτές (ακόμα και έξι να αποχωρήσουν), το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται αυτομάτως αξιωματική αντιπολίτευση.

ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; Όχι. Πρόκειται μη σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, για ένα ιδιότυπο φαινόμενο πολιτικής αποστασίας, καθώς η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θέση που προβλέπεται από το Σύνταγμα με συγκεκριμένα δικαιώματα και με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Θα πρόκειται για ανήθικη πράξη αν κάποιοι βουλευτές αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση τη στιγμή που οι πολίτες ανέδειξαν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ; Ναι. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης απομακρύνει ο ίδιος βουλευτές ή βουλευτή που θα κρίνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα λάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ευθύνη θα είναι δική του.

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ»; Βεβαίως, οι βουλευτές να μην πάρουν μαζί τους την έδρα. Αποχωρώντας να παραδώσουν την έδρα στο κόμμα που ανήκουν σήμερα.

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ; Χωρίς να μειωθούν οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ όχι. Μπορεί όμως προοπτικά αν εκλεγεί για αρχηγός πρόσωπο που θα ταχθεί υπέρ της ανασύνθεσης της Αριστεράς και εγγυηθεί ένα νέο κόμμα χωρίς να διαλυθούν τα παλιά (απλά δεν θα κατεβαίνουν αυτόνομα, όπως συνέβαινε επί Φώφης Γεννηματά που κατέβαινε στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ στο οποίο συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ κοκ). Σε μια τέτοια περίπτωση το νέο αυτό κόμμα θα γινόταν αυτόματα αξιωματική αντιπολίτευση με πάνω από 50 βουλευτές- και ο νοών νοείτω για το ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο νέο αυτό εγχείρημα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, είναι αδύνατον. Αν παραμείνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία, η διάσπαση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Αν η σημερινή μειοψηφία κατορθώσει και τον αλλάξει από την ηγεσία, πράγμα που δεν προκύπτει σήμερα, πάλι τότε θα υπάρχουν αποχωρήσεις, καθώς και πάλι θα υπάρξει διάσπαση.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ; Αν και αυτή τη στιγμή μια τέτοια εξέλιξη δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι, ως ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Η εκλογή ηγεσίας ενέχει πάντα κινδύνους, ακόμα και με διασπάσεων. Ένα από τα σενάρια, άλλωστε, που συζητείται είναι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά να συγκροτήσουν μια νέα πολιτική κίνηση, με κοινοβουλευτική ομάδα που θα προσεγγίζει σε δύναμη τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΔ: Μπορεί η κρίση στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς να αναδεικνύεται ακόμα και ως υπαρξιακή, εντούτοις στρατηγική είναι και η κρίση της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα γνωρίζει πως είναι σχεδόν αδύνατον να έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, καθώς χρειάζεται 38% για να είναι σίγουρο ότι με το κλιμακωτό μπόνους του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα θα λάβει οριακή αυτοδυναμία 152 εδρών. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει συγγενικό κόμμα με το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να εκτεθεί -όπως θα γινόταν πχ αν σχηματιζόταν μια κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Το γεγονός αυτό, από τη στιγμή που η αναστροφή της κατάστασης είναι σχεδόν αδύνατη, οδηγεί σε αδιέξοδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ «ΙΤΑΛΟΠΟΙΗΣΗ»; Η «ιταλοποίηση» του πολιτικού συστήματος είναι αυτή τη στιγμή, όντως, το πιθανότερο σενάριο για το πολιτικό μας σύστημα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναμένουμε και νέα κόμματα, αλλά και νέα πρόσωπα πρωταγωνιστές! Εκτός και αν η λεγόμενη κεντροαριστερά σταθεί αυτή έστω τη φορά στο ύψος των περιστάσεων!

(Το κείμενο έχει γραφτεί για την εφημερίδα "Στο Καρφί" του Σαββατοκύριακου- Όταν γράφτηκε δεν είχε γίνει η διαγραφή Πολάκη)