Διοικητής Αγίου Όρους: Από αντιπρόεδρο της ΕΥΠ σε αρχηγό στρατού

Διοικητής Αγίου Όρους: Από αντιπρόεδρο της ΕΥΠ σε αρχηγό στρατού
Γιατί παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά το διορισμό του ο Μητσιάλης - Γιατί ορίζεται ο Στεφανής

Δεν ήταν συνηθισμένο έως πρόσφατα, έως τη δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναλαμβάνουν ηγετικά στελέχη της ΕΥΠ και αρχηγοί στρατού τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους!

Ο έως τώρα Διοικητής Αναστάσιος Μητσιάλης, πρέσβης επί τιμή και πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, που ανέλαβε τη θέση τον Δεκέμβριο του 2023, υπέβαλε την παραίτησή του. «Για προσωπικούς λόγους» λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω των πολύ κακών σχέσεών του με αγιορείτες μοναχούς είναι η αλήθεια! Ήταν, βλέπετε, και η έφοδος της ΕΛΑΣ στη Μονή Εσφιγμένου, με τα λάθη που έγιναν ως προς την προετοιμασία της, που επιβάρυναν το κλίμα- ίσως και ο τέως πλέον Διοικητής να μην ήταν και τόσο αποφασιστικός όσο ήθελε η Αθήνα!

Τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους ανέλαβε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, υφυπουργός Άμυνας επί Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργός Άμυνας στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση και υποψήφιος «γαλάζιος» περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, που δεν κατόρθωσε όμως τελικά να κερδίσει τον περιβόητο Κώστα Μουτζούρη, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπήρξε μάλιστα την περίοδο 2022-23 «σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους»! Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, «άνθρωπος του καθήκοντος» - όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται - είναι σαφές πως «θα ριχθεί με τα μούτρα» στα νέα του καθήκοντα.

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ και πρώην αρχηγούς ΓΕΣ για την διοίκηση του Αγίου Όρους; Μήπως γιατί πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν ξένες, φιλορωσικές, επιρροές σε μοναστήρια της περιοχής; Και να μειωθεί η επιρροή μονών για την αύξηση ακροδεξιών κομμάτων;

Έχουν ενδιαφέρον τα «πειράματα» στο Άγιο Όρος- και θα τα παρακολουθήσουμε!