Πώς εμπλέκεται η Αθήνα στη νέα κρίση στο Λίβανο

Πώς εμπλέκεται η Αθήνα στη νέα κρίση στο Λίβανο Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σήμα για να σπεύσουν στον λιμένα Naqoura αναμένουν φρεγάτα και αρματαγωγά. Σε ετοιμότητα και αεροσκάφη - Σε επαφές με την κυβέρνηση του Ισραήλ η Αθήνα για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση εναντίον της Χεζμπολάχ - Τι αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης»

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για το βαθμό εμπλοκής της χώρας μας στο Λίβανο.

Το δημοσίευμα περιέχει όντως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Σχέδια απεγκλωβισμού πολιτών από τον Λίβανο απεργάζονται στα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα, καθώς η εμπλοκή στις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής, όπως και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται ξανά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αυτή που άναψαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει καταρχάς την εκδήλωση ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ το αργότερο έως τις 15/8, σε αντίποινα για την προκλητική δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ (με τις πλάτες των ΗΠΑ) στην Τεχεράνη στις 31/7.

Ταυτόχρονα, σε «επαφές» με την κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαιώθηκε ότι οι Ισραηλινοί, εκτός από τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, θα επέμβουν και στον νότιο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σε αυτό το φόντο και καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η κρίση θα κλιμακωθεί, εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.

Σε υπουργείο όπου συντονίζεται η όλη υπόθεση υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3 με 3,5 χιλιάδες άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο. Για τον απεγκλωβισμό τους έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», τα οποία θα προσεγγίσουν συνοδευμένα από φρεγάτα για να τους εξασφαλίσει αντιαεροπορική / αντιπυραυλική προστασία.

Τους στέλνουν σε ζώνη πυρός

Σκοπός είναι να δέσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Θεωρείται «ό,τι ασφαλέστερο» μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς βράζει (σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, το ισραηλινό πυροβολικό έβαλλε χτες και προχτές κατά θέσεων στα νότια προάστια της πόλης). Είναι έδρα της UNIFIL, δύναμης που από το 1978 - και με «καπέλο» ΟΗΕ - βρίσκεται εκεί ελέγχοντας το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη ακριβώς στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή.

Βέβαια, στην περίπτωση που θελήσει να απομακρυνθεί μικρός μόνο αριθμός, π.χ. 200 άτομα, από τον Λίβανο, τότε προκρίνεται εναλλακτικό σχέδιο, αυτό του απεγκλωβισμού τους με μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής ΠΑ, με ερώτημα βέβαια πού θα προσγειωθούν και υπό ποιες συνθήκες.

Σημειωτέον, νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου, αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση έστειλε, εδώ και 3 χρόνια, πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών και άλλων υποδομών της.

«Βούλιαξε» η Σούδα

Σύμφωνα, εξάλλου, με την «Καθημερινή», βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) για απεγκλωβισμούς πολιτών τους, μπορεί να μετασταθμεύσουν και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2023, μετά τα γεγονότα στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

Αλλωστε, στο ναυτικό σκέλος η Σούδα «βούλιαξε» ήδη από πλοία των Αμερικανών, καθώς τις τελευταίες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του Αμερικανικού Στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF, καράβια με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς, οι οποίοι, σημειωτέον, φορτώνουν την ευρύτερη περιοχή διαρκώς με πρόσθετες μονάδες, όπως αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία. Αναμένονται άλλωστε στη βάση τους στην Κρήτη και μάχιμα πλοία.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν σε Σούδα και Λάρισα έχουν μπει ακριβώς σε κατάσταση επιφυλακής για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των μονάδων στην περιοχή, ενώ εντολές για παροχή κάθε είδους «διευκολύνσεων» έχουν λάβει και τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, τα πλοία θα υποστηριχτούν σε ό,τι αφορά την επιμελητεία τους, μικροεπισκευές και τη μέριμνα από τον ναύσταθμο και το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Η δε Λάρισα θα λειτουργήσει ξανά ως τα «μάτια» των Αμερικανών στην εμπόλεμη ζώνη.

Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force «αξιοποιεί» τη Λάρισα εδώ και μια πενταετία, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II). Σε αυτό το μοτίβο, από την άνοιξη του 2022 «σταθμεύουν» επί μονίμου βάσεως στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον 4 UAV. Εχουν μεγάλη ακτίνα δράσης (περίπου 1.850 χλμ.) επιτηρώντας από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση.