Το διπλό αδιέξοδο Κασσελάκη: Προσφυγή στη βάση και διάσπαση προ των πυλών

Το διπλό αδιέξοδο Κασσελάκη: Προσφυγή στη βάση και διάσπαση προ των πυλών
Έξι συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης. Το παραδέχεται, άλλωστε, και ο ίδιος με τη διαρροή της Κουμουνδούρου πως σημασία έχει την πλειοψηφία στη βάση. Οι αριθμοί μάλιστα είναι αμείλικτοι, μόνο οι 17 από τους 35 βουλευτές στηρίζουν τον πρόεδρο σε μια κορυφαία επιλογή του. Ο Στ. Κασσελάκης μάλιστα μάλλον δεν έχει να κερδίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά μόνο να έχει και νέες απώλειες, ιδίως εάν και οι νέες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ; Έστω και στα σημεία, η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να ενισχύεται, καθώς σειρά βουλευτών εγκατέλειψε οριστικά τον Στέφανο Κασσελάκη ή πέρασε στη λεγόμενη "γκρίζα ζώνη"! Μεγάλο έλλειμμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η έλλειψη στρατηγικής.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Από τον Παύλο Πολάκη, που απομένει να δούμε αν θα καταθέσει την πρόταση μομφής ή θα αναγκαστεί σε έναν επώδυνο για τον ίδιο συμβιβασμό με την ηγεσία, ακόμα και αν τεθεί εκτός ΚΟ η Αθηνά Λινού, ακόμα και αν λάβει ως "αντάλλαγμα" μια υψηλόβαθμη κομματική θέση, όπως διαδίδουν οι άσπονδοι φίλοι του στην Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι προοπτικά δεν μπορεί παρά να αμφισβητηθεί και από τον Νίκο Παππά, τον οποίο ήδη ορισμένοι αποκαλούν "σκιώδη πρόεδρο" της Κουμουνδούρου.

ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ; Αν η πρόταση μομφής υιοθετηθεί στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Ακόμα όμως και αν δεν υιοθετηθεί πώς θα μπορέσει να επιβληθεί; Έχοντας μάλιστα απέναντί του και την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Η λύση του Συνεδρίου που θα του προσέφερε ασφάλεια, αφού θα μπορούσε να το ελέγξει, έχει διάφορα χάντικαπ, μεταξύ αυτών και την αισθητή ενδυνάμωση του Παύλου Πολάκη, ιδίως στην περίπτωση που ο αψύς Σφακιανός δεν κάνει πίσω και καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος.

ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Ίσως και συντομότερα απ΄ ότι εκτιμά η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ; Αναμφίβολα ναι. Έχει δίκιο ο Στ. Κασσελάκης όταν δηλώνει πως ο λαός έδωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν όμως αναλαμβάνεις την ευθύνη να οδηγήσεις ένα κόμμα στη διάσπαση δεν μπορεί -κατ΄ ορισμένους- να ζητάς από τους βουλευτές να μην παραδώσουν την έδρα.