Παιχνίδια Εξουσίας

Ο Πολάκης ξαναπετά το γάντι, ο Στέφανος δεν το σηκώνει, ποιοι «δελφίνοι» ετοιμάζονται!

Ο Πολάκης ξαναπετά το γάντι, ο Στέφανος δεν το σηκώνει, ποιοι «δελφίνοι» ετοιμάζονται! Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Ξεκινά η μάχη για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Για δεύτερη φορά πέταξε χθες ο Παύλος Πολάκης το γάντι στον Στέφανο Κασσελάκη, θέτοντας θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το σήκωσε, ενώ οι «87» καιροφυλακτούν.

Όλα τα ενδεχόμενα πλέον στην Κουμουνδούρου είναι ανοιχτά, ενώ το Σαββατοκύριακο που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μοιάζει πολύ μακρινό!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; Ο «αψύς Σφακιανός» έθεσε και πάλι θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με υποτιμητικές αναφορές στον Στέφανο Κασσελάκη και με ευθεία επίθεση στους «87». Άσπονδοι φίλοι μου σημειώνουν ότι θέτει ευρύτερο θέμα ηγεσίας και όχι αρχηγού, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού, πλην όμως δεν φαίνεται να έχουν δίκιο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι πρωταγωνιστές θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ευτελισμού. Ο Π. Πολάκης, πάντως, δεν διευκρινίζει αν θα καταθέσει ο ίδιος πρόταση μομφής και αν θα είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος για την ηγεσία.

Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΠΕΣ, ΑΛΛΑ...: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, παρά την επίκληση της βάσης και της άμεσης δημοκρατίας, να μην θέλει προσφυγή στις κάλπες γιατί φοβάται προφανώς για το αποτέλεσμα. Έτσι επιμένει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ελπίζοντας ότι δεν θα περάσει πρόταση μομφής. Αλλά και αν περάσει, θα μπορεί να την αποτρέψει στο έκτακτο Συνέδριο που θα ακολουθήσει και το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να το ελέγξει. Πόσο θα αντέξει όμως την πίεση, πολύ περισσότερο που οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο, τέταρτο, ακόμα και πέμπτο κόμμα με μονοψήφια ποσοστά; Σημειωτέον ότι χθες η Κουμουνδούρου διέψευδε τις φήμες περί αναβολής της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΟΙ «87»: Την ίδια στιγμή οι «87» επιμένοντας να θέτουν θέμα ηγεσίας και άμεσης προσφυγής στις κάλπες, διαμορφώνουν τη στρατηγική τους, αρχίζοντας από σήμερα συνεχείς συσκέψεις. Είναι σαφές πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα υπερψηφίσουν στην πλειοψηφία τους πρόταση μομφής, με το δικό τους σκεπτικό, κόντρα στο σκεπτικό Πολάκη.

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ: Παρά την εμμονή του Στέφανου Κασσελάκη να τον βλέπει παντού και να τον προκαλεί να μιλήσει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με το διάδοχό του στην Κουμουνδούρου.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Αν υπάρχει προσφυγή στη βάση υποψήφιοι για την ηγεσία αναμένεται να είναι εκ νέου ο Στ. Κασσελάκης, αν εννοεί αυτά που λέει ο Π. Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλας Φαραντούρης. Ανοιχτό είναι τι θα πράξουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου.