Παιχνίδια Εξουσίας

Δένδιας: Αποστράτευση δια της... προαγωγής!

Δένδιας: Αποστράτευση δια της... προαγωγής! Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Γιατί ο υπουργός Άμυνας και κορυφαίος «δελφίνος» δύσκολα θα δεχθεί τυχόν πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.Το Μαξίμου πιστεύει πως όταν γίνει η πρόταση «θα αναγκαστεί να δοθεί».

Με στόχο την... «αποστράτευση δια της ...προαγωγής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαρρέει μέσω των συνεργατών του πως ένας από τους βασικούς υποψηφίους που σκέφτεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας.

Το θέμα είχε αποκαλύψει (ΕΔΩ) ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ στο Dnews το προηγούμενο Σάββατο, ενώ ήταν πρωτοσέλιδο χθες στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη, αλλά και στην αποκαλυπτική στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής».

Αν κάνει ή όχι ο Νίκος Δένδιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν χωράει καμία αμφιβολία. Όχι απλώς γιατί αν και κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιπάθειες στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αλλά και γιατί διαθέτει ισχυρή διεθνή εικόνα και πλήρη αποδοχή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον διαθέτει και ένα πλεονέκτημα που για το Μαξίμου είναι... μειονέκτημα, ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκούσε πλήρως τα καθήκοντα που απορρέουν από το αξίωμά του και θα απέφευγε να υποβαθμίσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα σε θέση... υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός διερευνά τρόπους για να βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού τον Νίκο Δένδια, που είναι ο κορυφαίος (αν όχι εν τοις πράγμασι μοναδικός) «δελφίνος» της ΝΔ, όπως έκανε και με τον ανερχόμενο «δελφίνο» Απόστολο Τζιτζικώστα. Το Μαξίμου, μάλιστα, δείχνει να πιστεύει πως αν του γίνει τελικά η πρόταση «θα αναγκαστεί να δεχθεί». Μεταξύ τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Επιτρόπου, πάντως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Ο Επίτροπος μετά το πέρας της θητείας του επιστρέφει στην πολιτική ζωή, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιστρέψει, οδηγείται στην πολιτική αποστρατεία. Επιπλέον εγκαταλείπει τις άλλες επαγγελματικές του ιδιότητες, ιδίως αν διαθέτει νομικό γραφείο όπως ο Νίκος Δένδιας.

Το πιθανότερο δε σενάριο είναι ο υπουργός Άμυνας να μην τοποθετηθεί επί του ενδεχομένου να του προταθεί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επικοινωνιακά και αυτό λειτουργεί υπέρ του!