Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Τι θα κάνει ο Κασσελάκης, ποιος θα ηγηθεί των 87, ποιοι πέραν του Πολάκη σκέφτονται να διεκδικήσουν την ηγεσία, τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά μετά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη πριν καλά καλά συμπληρώσει χρόνο στην ηγεσία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά.

Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Προφανώς μετρά τα υπέρ και τα κατά των τριών δρόμων που του απομένουν. Πρώτον, να εγκαταλείψει τη χώρα επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που προφανώς δεν προκρίνει, αλλά ενδέχεται να μην έχει άλλη διέξοδο. Δεύτερο, να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον, μετά την καθαίρεσή του από την ηγεσία, με μεγάλα χάντικαπ και με τον κίνδυνο αν χάσει να τελειώσει δια παντός τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Και τρίτον, να ιδρύσει νέο κόμμα, με σχεδόν απίθανη την πιθανότητα να διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα καθώς δείχνει απίθανο να αποχωρήσουν δέκα βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Για την ίδρυση νέου κόμματος που δεν διαθέτει κρατική χρηματοδότηση και με τις εκλογές να απέχουν πάνω από διόμισι χρόνια είναι σαφές πως θα πρέπει να βρεθούν χρηματοδότες- αλλά ποιος ισχυρός παράγοντας θα πιστέψει σε μια τέτοια κίνηση; Οι αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη προφανώς και δεν θα αργήσουν, καθώς ήδη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στο περιθώριο.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ; Πέραν του Παύλου Πολάκη, του Νίκου Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους (για τον πρώην δήμαρχο Στυλίδας ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος), όλα είναι θολά. Ο Στ. Κασσελάκης θα ανακοινώσει άμεσα τι θα πράξει, ο Σωκράτης Φάμελλος το αφήνει ανοικτό αλλά η λογική λέει πως θα είναι υποψήφιος μόνο αν τον στηρίξουν οι 87, η Όλγα Γεροβασίλη θα πιεστεί να είναι αν δεν κατέβει ο Κασσελάκης υποψήφιος, η Ρένα Δούρου το θέλει με το ερώτημα είναι αν διαθέτει τις δυνάμεις, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία ο Νίκος Παππάς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ; Σαφέστατα. Εντελώς διαφορετικό θα είναι το τοπίο αν διεκδικήσει την ηγεσία ο καθαιρεθείς πρόεδρος, διαφορετικά αν δεν την διεκδικήσει. Στη δεύτερη περίπτωση, πχ, ο Παύλος Πολάκης μπορεί άνετα να είναι ο ένας υποψήφιος που θα περάσει στο δεύτερο γύρο ενώ θα απελευθερωθούν και δυνάμεις, ενώ σε περίπτωση που ο «έκπτωτος πρόεδρος» είναι υποψήφιος οι 87 θα επιχειρήσουν να έχουν ένα και μόνο υποψήφιο για την ηγεσία.

ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ; Ο ιστορικός ηγέτης του χώρου θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι θα επιμείνει στη σιωπή, παρότι θα πιεστεί να είναι υποψήφιος για την ηγεσία.