Υγεία

Το Ozempic μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση - Μελέτες

Το Ozempic μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση - Μελέτες Φωτογραφία: Ida Marie Odgaard/ΕPA
Διαπιστώθηκε ότι το Ozempic μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και τον καρκίνο.

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, πιστεύουν οι ερευνητές.

Η σεμαγλουτίδη, περισσότερο γνωστή ως Ozempic, «έχει εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν», δήλωσε ο καθηγητής Harlan Krumholz, από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ, μετά τη δημοσίευση πολλών νέων μελετών.

Διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και τον καρκίνο.

«Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός ότι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης», ανέφερε την Παρασκευή ο καθηγητής στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2024, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες.

Τα νέα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του Journal of the American College of Cardiology (JACC), το οποίο εκδίδει ο Harlan Krumholz.

«Αυτά τα πρωτοποριακά φάρμακα είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στην καρδιαγγειακή περίθαλψη και θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε.

Οι μελέτες

Οι μελέτες - μέρος της μελέτης Select, που χρηματοδοτήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία του Ozempic, Novo Nordisk - παρακολούθησαν περισσότερα από 17.600 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκαν 2,4 mg σεμαγλουτίδης και στην άλλη placebo (εικονικό φάρμακο), για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη.

Όσοι έλαβαν το φάρμακο πέθαναν σε μικρότερο ποσοστό από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της Covid-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους είχαν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν Covid, αλλά λιγότερες να πεθάνουν από τη νόσο, με το ποσοστό των θανάτων στην ομάδα της σεμαγλουτίδης να είναι 2,6% σε σύγκριση με 3,1% για την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Αν και οι γυναίκες παρουσίασαν λιγότερο σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, το φάρμακο «μείωσε σταθερά τον κίνδυνο» ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων ανεξάρτητα από το φύλο.

Επίσης, βελτίωσε τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος ή όχι.

Ο Δρ Benjamin Scirica, επικεφαλής συγγραφέας μιας εκ των μελετών και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα ευρήματα «ενισχύουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε πολλές αιτιολογίες».

Ωστόσο, όπως είπε αυτό «μπορεί να τροποποιηθεί με ισχυρές θεραπείες με βάση τις ινκρετίνες, όπως η σεμαγλουτίδη».

Το φάρμακο είναι συνταγογραφούμενο, καταστέλλει την όρεξη και πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας - και Ozempic, για τον διαβήτη.

Έρχεται με τη μορφή ένεσης και μιμείται την ορμόνη GLP-1, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι.

Oι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το φάρμακο δεν αποτελεί γρήγορη λύση ή υποκατάστατο της σωστής διατροφής και της άσκησης και θα πρέπει να προσφέρεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όπως κάθε φάρμακο, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες και κίνδυνοι - οι πιο συνηθισμένες είναι η ναυτία, η στομαχική διαταραχή, το φούσκωμα και τα αέρια.

Με πληροφορίες από BBC