Ο Πληροφοριοδότης

Το ερωτηματικό για το επίδομα ανεργίας, οι πρωταθλητές στην ακρίβεια και το νέο deal της Λάτση

Το ερωτηματικό για το επίδομα ανεργίας, οι πρωταθλητές στην ακρίβεια και το νέο deal της Λάτση

Εντός ή εκτός;

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου που αφορά την ασφαλιστική νομοθεσία. Όπως μαθαίνουμε ο προγραμματισμός είναι για μέσα στην εβδομάδα και δεν θα υπάρχει κάποια αναφορά για τα επιδόματα ανεργίας.
Αν και το ανέφεραν κάποια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης που έχει συντάξει τις σχετικές διατάξεις.

Είμαστε μάλλον ακόμη στο γράψε σβήσε... Πάντως ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έχει τονίσει ότι "τα επιδόματα ανεργίας δίνονται ουσιαστικά για να μην έχουμε κάποια απότομη μείωση στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων που μένουν άνεργα, αυτό όμως που γίνεται στην Ελλάδα είναι ότι το επίδομα ανεργίας, είναι οριζόντιο, δηλαδή το ίδιο είτε ήσουν μεγαλοστέλεχος επιχείρησης είτε ήσουν ανειδίκευτος εργάτης, παρότι οι σχετικές εισφορές είναι πολύ διαφορετικές». Και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μας έδωσε κάποιες πληροφορίες ότι το επίδομα ανεργίας μπορεί και να επεκταθεί και πέραν των 12 μηνών αλλά και να υπάρχει ζήτημα στην χορήγηση του, αν κάποιος άνεργος αρνηθεί τρεις προσφορές για εργασία από τρεις εργοδότες.

Πόσο κοστίζει μια έρευνα για τις γυναίκες

Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης στο επιχειρείν έχουν γραφτεί πολλά. Πάρα πολλά. Όμως πολύ λίγα γνωρίζουμε για το ποιο είναι το αποτύπωμά της στην Ελλάδα. Αυτό θα το μάθουμε λίαν συντόμως. Όπως μαθαίνω ανατέθηκε στην EY Business Advisory Solutions, έναντι αμοιβής 24.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, η καταγραφή και αποτύπωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το έργο, από τη στιγμή που θα υπογραφεί, θα πρέπει να παραδοθεί εντός 20 ημέρων, ενώ η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σχετική έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει δημογραφικά δεδομένα και ευρήματα που θα προκύπτουν από την έρευνα βέλτιστων πρακτικών, καθώς και προτάσεις δημόσιων πολιτικών σε μορφή συμπεράσματος. Εμείς αναμένουμε με αγωνία τα ευρήματα και τις προτάσεις.

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στο ράφι

Επιπλέον 609 εκατ. ευρώ έβαλαν στα ταμεία τους τα σούπερ μάρκετ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 6,779 δις. ευρώ. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά η κατανάλωση εμφάνισε έστω και οριακή αύξηση 1,6%.

Στους μεγάλους κερδισμένους τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το μερίδιο που αυξήθηκε στο 26,2% από 25,5% πέρυσι και εξ αντανακλάσεως η Lidl που ποντάρει στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Όσο για τους πρωταθλητές των ανατιμήσεων από τα στοιχεία της Circana προκύπτει πως αυτοί ήταν τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 12,7%. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και τα υλικά μαγειρικής με αυξήσεις τιμών 10,2%, τα σνακς με αυξήσεις τιμών 9,1% και τα κατεψυγμένα τρόφιμα με αυξήσεις τιμών 9%.

Το νέο deal της Λάτση

Με σημείο αναφοράς τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, το Latsco Family Office ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην Neuropublic στην οποία έχει επενδύσει από το 2021 η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό είναι γνωστό το νέο είναι το ποσοστό που αποκτά το Latsco Family Office στην Neuropublic.

Όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή η είσοδος γίνεται μέσω της τροποποίησης των όρων του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) ονομαστικής αξίας 8,25 εκατ. ευρώ που είχε εκδόσει η εταιρεία το 2021. Και όπως μου λέει γνώστης του deal το Latsco Family Office απέκτησε το 20% της Neuropublic μέσω της αγοράς των μετατρέψιμων ομολογιών της Α’ σειράς ομολογιών του ΜΟΔ ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.

Το γαλάζιο "ναι" στην Εξεταστική

Σήμερα θα διεξαχθεί η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών και όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Παύλος Μαρινάκης, η ΚΟ της ΝΔ,θα ταχθεί υπέρ της πρότασης αυτής. Και τούτο, όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, διότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε την ανάγκη να διερευνηθούν οι δομικές συνθήκες που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση.

Στη ΝΔ λένε ότι θεωρούν αναγκαία την διερεύνηση από το 1997 έως σήμερα προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα δομικά προβλήματα και δια της Εξεταστικής να αναδειχθεί το εάν υπάρχει ζήτημα ευθυνών σε πρόσωπα. Πληροφορούμαστε ότι αρνητική θα είναι, αντίθετα, η στάση της ΝΔ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, καθώς στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι στερείται "στοιχειώδους βασιμότητας", όπως υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη.