Οι ιερές business στη Μονή Βατοπεδίου, το άλογο του Βακάκη, το Πλαίσιο που γίνεται... ΔΕΗ και η βίζα σε 10 νησιά

Οι ιερές business στη Μονή Βατοπεδίου, το άλογο του Βακάκη, το Πλαίσιο που γίνεται... ΔΕΗ και η βίζα σε 10 νησιά

Οι Ιερές business της Μονής Βατοπαιδίου

Ποιος είπε ότι η «πράσινη» μετάβαση δεν αφορά τους Ναούς του Θεού. Οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους μεταξύ αυτών και η Μονή Βατοπαιδίου ετοιμάζουν μπαράζ επενδύσεων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και όχι μόνο.

Η πρώτη επένδυση ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και αφορά την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων αλλά και την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τα έργα επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων αφορούν τις Ιερές Μονές: Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ι. Μ. Βατοπαιδίου, Ι. Μ. Ιβήρων, Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου, Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, Ι. Μ. Παντοκράτορος, Ι. Μ. Ξηροποτάμου, Ι. Μ. Ζωγράφου, . Ι. Μ. Δοχειαρίου, Ι. Μ. Φιλοθέου, Ι. Μ. Αγ. Παύλου, Ι. Μ. Σταυρονικήτα, Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας (τμήμα αυτής), Ι. Μ. Ξενοφώντος, Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου, Ι. Μ. Εσφιγμένου (έργα στο Ι. Κελί Αγ. Τρύφωνος) και τους οικισμούς Καρυές και Δάφνη.

Επίσης όμως μαθαίνω η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου πρόκειται να επενδύσει και 4,2 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του θερμικού συστήματος της με χρήση ΑΠΕ. Στόχος η ελαχιστοποίηση της εκπομπής καυσαερίων, η αξιοποίηση βιομάζας και η ενίσχυση του «πράσινου» ενεργειακού χαρακτήρα της Μονής.

Η μάχη του Κώστα Γεράρδου (Πλαίσιο) απέναντι στη ΔΕΗ

Όχι μία, ούτε δύο αλλά συνολικά έξι αλλαγές ετοιμάζει ο Κώστας Γεράρδος στην αλυσίδα του, το Πλαίσιο. Όπως μαθαίνω ο γνωστός επιχειρηματίας που κούνησε το μαντήλι στο Χρηματιστήριο πριν από λίγο διάστημα δεν σκοπεύει να καθίσει να κοιτάζει αμέτοχος τη στροφή που έχει πάρει το λιανεμπόριο. Τη στιγμή μάλιστα που στο παιχνίδι μπαίνει δυνατά η ΔΕΗ με τον Κωτσόβολο.

Έτσι ετοιμάζεται για τη μάχη των μαχών. Για τον λόγο αυτό προχωρά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση ή και για πώληση μέσω διανομής, προμήθειας, εμπορίας, και διάθεσης.

Ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην παραγωγή, κατασκευή, ανάπτυξη και συντήρηση πάσης φύσεως προϊόντων όπως αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, λέβητες, φωτοβολταϊκά πάνελ και βάσεις στήριξης αυτών, παντός τύπου και είδους ρυθμιστές φόρτισης, συσσωρευτές, δηλαδή ειδών που ανήκουν στην κατηγορία του «ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού». Στα νέα σχέδιά του είναι η παροχή υπηρεσιών επισκευής (service), συναρμολόγησης - αποσυναρμολόγησης, εγκατάστασης, υδραυλικής, ηλεκτρολογικής, μηχανολογικής εγκατάστασης - απεγκατάστασης, σύνδεσης και θέσεως σε λειτουργία, αναβάθμισης, εγγυήσεως, συντήρησης και παρακολούθησης καθώς και η παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς, διαμεταφοράς και ανακύκλωσης.

Στις νέες δραστηριότητες να μην ξεχάσω να σας ενημερώσω ότι είναι και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και η κατασκευή, επισκευή, ανοικοδόμηση, ανακαίνιση αναβάθμιση κτηρίων ακόμη και για λογαριασμό τρίτων.
Όπως καταλαβαίνουμε η μάχη στην αγορά μόλις ξεκίνησε.

Οι νέες εξαγορές του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

Με κουμπαρά 50 εκατ. ευρώ ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal ετοιμάζεται για τις επόμενες εξαγορές του. Η εταιρεία του Λάμπρου που προχωρά στην έκδοση του ομολόγου 100 εκατ. ευρώ έχει στοχεύσει σε εταιρείες με συμπληρωματικές δραστηριότητες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενο που σήμερα δεν καλύπτεται από αυτές που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της. Σήμερα η Ideal Holdings που έχει επενδύσει σε Adacom, BYTE, Ideal Ηλεκτρονική, Metrosoft, Αττικά Πολυκαταστήματα, και Astir και Coleus ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια ακόμη εξαγορά τις επόμενες εβδομάδες όπως ακούω.

Και το άλογο του Βακάκη (Jumbo)

Τα πτυχία τους σκίζουν οι managers ελληνικών και ξένων εταιρειών μπροστά στο φαινόμενο της Jumbo του Βακάκη. Ο ιδιόρρυθμος επιχειρηματίας κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητα 15% στην Jumbo το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Παρά την πίεση στις εξαγωγές λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και του γεγονότος ότι μετά την κακοκαιρία «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα Jumbo στη Λάρισα, και το κατάστημα στην Καρδίτσα παραμένουν κλειστά με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους. Βέβαια φέτος, στο δίκτυο των καταστημάτων Jumbo έχουν προστεθεί μέσα στο 2023 ένα νέο ιδιόκτητο υπερκατάστημα στο Ιάσιο της Ρουμανίας και ένα μισθωμένο υπερκατάστημα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. Επίσης, ξεκίνησε να λειτουργεί και το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρουμανία.

Το διπλό όφελος από την βίζα στα 10 ελληνικά νησιά

Από τις αρχές του 2024, αφού ολοκληρωθούν και οι σχετικές υποδομές στους τελωνειακούς σταθμούς θα αρχίσει, απ' ότι μαθαίνουμε, να εφαρμόζεται το μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε βέβαια να δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι διόλου εύκολο λόγω αντιδράσεων πολλών βόρειων χωρών.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη και μόνη παρέκκλιση από τους αυστηρούς κανόνες της ζώνης του Σένγκεν, η βίζα θα έχει διάρκεια 7 ημέρες, το πρόγραμμα διευκόλυνσης θα αφορά όλον τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέτρο ενίσχυσης των ελληνικών νησιών που έχουν δεχτεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν το διπλό όφελος, καθώς το θέλουν οι τοπικοί φορείς στα νησιά, συμβάλει όμως και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση διευκολύνοντας τις επαφές μεταξύ των δυο λαών.