Market Maven

Τα νέα αποκτήματα της ΔΕΗ στη Ρουμανία, η τεχνητή νοημοσύνη και τα αποκαλυπτήρια της Olympus AI και από τα ΙΕΚ στα ΣΑΕΚ

Τα νέα αποκτήματα της ΔΕΗ στη Ρουμανία, η τεχνητή νοημοσύνη και τα αποκαλυπτήρια της Olympus AI και από τα ΙΕΚ στα ΣΑΕΚ
Επεκτείνεται η ΔΕΗ στη Ρουμανία

Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Evryo Group, που ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie, για την εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία θα «αυγατίσει» τα EBITDA της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου θα ανέλθει σε 5,3GW. Βλέπετε η συναλλαγή που γίνεται με Enterprise Value περίπου 700 εκατ. ευρώ αφορά σε έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και σε περίπου 145MW υπό ανάπτυξη (100 MW φωτοβολταϊκών έργων και 45MW έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες). Η εξαγορά περιλαμβάνει το αιολικό πάρκο Evryo και τα υδροηλεκτρικά assets που διαχειρίζεται η TMK Hydroenergy Power.

Το αιολικό πάρκο Evryo, λειτουργεί από το 2012 και είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στη Ρουμανία. Βρίσκεται στην περιοχή της Δοβρουτσά και έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW, αποτελούμενο από 240 ανεμογεννήτριες. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει το αιολικό πάρκο κάθε χρόνο κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνά τις 1.300.000 μεγαβατώρες (MWh).

Σημαντικό στοιχείο του πάρκου είναι τα τρία συστήματα αποθήκευσης ενέργειας BESS των 6 MW. Αυτά τα συστήματα εξασφαλίζουν την αποθήκευση του 1% της παραγόμενης ενέργειας, επιτρέποντας την ομαλή τροφοδοσία του δικτύου ακόμα και σε περιόδους χαμηλής παραγωγής. Τα υδροηλεκτρικά assets που περνούν στον έλεγχο της ΔΕΗ περιλαμβάνουν τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς με συνολική ισχύ περίπου 22 MW, οι οποίοι ανακαινίστηκαν εκτενώς το 2013. Επιπλέον, η συναλλαγή περιλαμβάνει τον πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη Ρουμανία, στη λίμνη Grebla, με ισχύ 1MW, έργο που συμβάλει στο να μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 333 τόνους CO2 ετησίως. Ως προς την Evryo Group, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στις υπηρεσίες διανομής ενέργειας και στο 1,4 εκατομμύριο πελατών που διαθέτει στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

Η Olympus AI

Η Διοίκηση της ΔΕΗ, προχώρησε χθες και στα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρείας που συνέστησε, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί εμπορικά σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Πρόκειται για την Olympus Τεχνητή Νοημοσύνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, με διακριτικό τίτλο Olympus AI. Η Olympus AI «προικοδοτήθηκε» από τη ΔΕΗ με μετοχικό κεφαλαίο 5 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο σε 100 χιλιάδες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ εκάστη. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται εμπορικά σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, υποδομές για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, μάρκετινγκ και πωλήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Olympus AI θα διεξάγει έρευνα σε τομείς όπως η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η υπολογιστική όραση, η ρομποτική και η ανάλυση δεδομένων, ενώ θα συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς για την προώθηση της έρευνας. Παράλληλα, θα προσφέρει υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού νέφους με έμφαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, θα προμηθεύει υλικό και θα αναπτύσσει λογισμικό για την υποδομή νέφους τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, θα αναπτύσσει στρατηγικές μάρκετινγκ και θα προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην αγορά, ενώ θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογιών AI, προωθώντας παράλληλα ηθικές πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος, η εταιρεία θα ασχολείται με την κατοχύρωση και την εμπορική εκμετάλλευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με την AI.

Η Γρηγόρης Σαράντης

Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε στην πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου επενδυτικού σχεδίου της Γρηγόρης Σαράντης ΑΒΕΕ. Η επένδυση, συνολικού επιλέξιμου κόστους 9,778 εκατ. ευρώ και συνολικής ενίσχυσης 2,445 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής καλλυντικών στη θέση Λυσία - Τεμπέλι, στην Δημοτική Ενότητα Οινοφύτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μετά την πιστοποίηση, η εταιρεία έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού των 814.844 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού εγκεκριμένου ποσού φορολογικής απαλλαγής.

Η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

Καταχωρίστηκε χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας. Σύμφωνα με την απόφαση, το μετοχικό κεφάλαιο της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη μειώθηκε κατά 5,8 εκατ. ευρώ μέσω της ακύρωσης 223.077 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 26 ευρώ η καθεμία. Η επιστροφή μετρητών 5,8 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στη μοναδική μέτοχο της εταιρείας, την Allianz SE. Πλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 61,6 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 2.369.228 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 26 ευρώ η καθεμία.

Από ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ

Επτά Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης προχώρησαν σε αλλαγή του διακριτικού τίτλου και της επωνυμίας τους. Συγκεκριμένα, το Ι.Ι.Ε.Κ. NEW YORK του Κολεγίου Νέα Υόρκη μετονομάζεται σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. NEW YORK, το Ι.Ι.Ε.Κ. ΟΜΗΡΟΣ του Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. ΟΜΗΡΟΣ, το Ι.Ι.Ε.Κ. GRAND FOYER - ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΙΣΔΑΣ σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. GRAND FOYER - ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΙΣΔΑΣ και το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ ΧΑΝΙΩΝ των Σχολών Δέλτα Βορείου Ελλάδος σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ ΧΑΝΙΩΝ. Επιπλέον, το Ι.Ι.Ε.Κ. INTERGRAPHICS μετονομάζεται σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. INTERGRAPHICS, το Ι.Ι.Ε.Κ. VOLTEROS σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. VOLTEROS και το Ι.Ι.Ε.Κ. LE GOURMET - ΜΕΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ σε Ι.Σ.Α.Ε.Κ. LE GOURMET - ΜΕΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.Η αλλαγή αυτή έρχεται σε συνέχεια του νόμου 5082/2024 που προβλέπει την μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσιων και ιδιωτικών, σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η Τάξη και Νόμος ΙΚΕ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην αποδοχή πρότασης δωρεάς της εταιρείας Τάξη και Νόμος Μονοπρόσωπη ΙΚΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η δωρεά αφορά στην ανακαίνιση και αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Λαγού και ανέρχεται σε 80.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η εταιρεία Τάξη και Νόμος Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με διακριτικό τίτλο AG Economy Law Partner, ανήκει στον Γεώργιο Καμπαΐλη Καμπανταΐδη. Σύμφωνα με το site της, δραστηριοποιείται στον χώρο των τραπεζικών διαμεσολαβήσεων, συνεργάζεται με τράπεζες και συμμετέχει σε πλήθος διαπραγματευτικών διαδικασιών για την επίλυση τραπεζικών εκκρεμοτήτων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.