Τα «χρυσά αυγά» της ASTOR, το «μπρα ντε φερ» Ριμπολόβλεφ Sotheby's και τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου

Τα «χρυσά αυγά» της ASTOR, το «μπρα ντε φερ» Ριμπολόβλεφ Sotheby's και τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου

Το ρεκόρ της ASTOR

Το ξενοδοχείο Astor βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Μια ανάσα από την Πλατεία Συντάγματος, τη Βουλή, την Ακρόπολη και την Πλάκα, το ξενοδοχείο κατάφερε να πιάσει πέρυσι το jackpot και φέτος οι μέτοχοί του black jack. Όπως μαθαίνω το ξενοδοχείο θα μοιράσει στους μετόχους του μέρισμα 600.000 ευρώ.

Ο λόγος όπως μου λέει φίλος ξενοδόχος οι πολύ καλές επιδόσεις του ξενοδοχείου την περσινή χρονιά που κάλυψαν και με το παραπάνω τις απώλειες της πανδημίας. Στο περσινό εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο τζίρος του ξενοδοχείου ξεπέρασε τα 3,57 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 1,38 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2022 ο κύκλος εργασιών του ήταν 2,96 εκατ. ευρώ και τα κέρδη λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ. Και επειδή η σύγκριση γίνεται με τις προ πανδημίας επιδόσεις, το 2019 ο τζίρος ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 1,217 εκατ. ευρώ.

Το «χρυσό» μέρισμα της ΙΚΕΑ

Συνολικά 7 εκατ. ευρώ θα μοιράσει η HOUSEMARKET γνωστή και ως η ΙΚΕΑ στους μετόχους της από μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων ετών. Τη σχετική απόφαση έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που είχε συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Η εταιρεία που αναπτύσσει τα ομώνυμα καταστήματα ΙΚΕΑ πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ ενώ εμφανίζει κέρδη που κινούνται πολύ πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο Ρώσος ολιγάρχης του Σκορπιού σέρνει στα δικαστήρια τον Sotheby's

Ο Dmitry Rybolovlev, ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού και ο 180ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται στα 11,4 δις. δολάρια μηνύει τον Sotheby's. Όπως ισχυρίζεται το Sotheby's διόγκωσε την εκτιμώμενη αξία των έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων κομματιών των Gustav Klimt, Amedeo Modigliani και René Magritte.

Ο οίκος Sotheby's αρνείται τους ισχυρισμούς. Ο Rybolovlev, πάντως ισχυρίζεται ότι ο οίκος δημοπρασιών «βοηθούσε και παρότρυνε τον Yves Bouvier, ένα μεσίτη τέχνης, να διαπράξει απάτη και να παραβιάσει τα καθήκοντά του». Ωστόσο, ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Jesse Furman αποφάσισε τον Μάρτιο του 2023 ότι το Sotheby's πρέπει να αντιμετωπίσει αξιώσεις που σχετίζονται με απάτη για πωλήσεις τεσσάρων έργων: του Salvador Mundi, του Klimt και του Magritte.

Ο 57χρονος, ολιγάρχης έχει ξοδέψει περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια τεράστια «συλλογή τέχνης παγκόσμιας κλάσης» που περιλαμβάνει έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Toulouse-Lautrec και Matisse μεταξύ 2002 και 2014.

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία στην Κουμουνδούρου

Όλο και περισσότερες ενδείξεις νέας ανόδου της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να παρουσιάζονται στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου. Από τη μία πλευρά, οι αμφιλεγόμενες επικοινωνιακές επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η απόφαση για το προσωπικό δάνειο στο κόμμα, η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες και η «αποκάλυψη» του διευθυντή του πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, για την προσωπική χάρη που, κατά δήλωση του στο Documento, έκανε ο κύριος Κασσελάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορούσε την οικογένεια του πρωθυπουργού.

Και από την άλλη πλευρά, οι πρωτοβουλίες που δήλωσε ότι θα λάβει ο Διονύσης Τεμπονέρας για σύγκληση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο για μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στην αντίστοιχη των Σοσιαλιστών.

Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν ανακατέψει ένα ήδη «ανακατεμένο» κόμμα, αλλά και να έχουν τραβήξει ξανά τα δημοσιογραφικά βλέμματα. Αναμένονται, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνεδριάσεις των επόμενων ημερών: σήμερα του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Παρασκευή (μάλλον) της Πολιτικής Γραμματείας, το Σαββατοκύριακο (ή ίσως μόνο τη μια από τις δύο μέρες) της Κεντρικής Επιτροπής και το επόμενο σαββατοκύριακο της ΚΟ στις Σπέτσες.