Ο Πληροφοριοδότης

Οι «κασσελακίστας» που έκαναν καριέρα ως «φίλοι Τσίπρα», ο Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή Καρυπίδη

Οι «κασσελακίστας» που έκαναν καριέρα ως «φίλοι Τσίπρα», ο Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή Καρυπίδη
Οι τετραήμερες εργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περισσότερο παρέπεμπαν σε survivor ή ακόμα καλύτερα μάχη επιβίωσης στα έγκατα της Μόρντορ παρά σε συντεταγμένες εργασίες κοινοβουλευτικού κόμματος, πολλώ δε μάλλον αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, με τις εκλογές για νέο Πρόεδρο να χάνονται στο όρος Ντουμ, το υλικό που σας μάζεψε ο πληροφοριοδότης είναι πλούσιο.

Αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού στον ΣΥΡΙΖΑ

Διάλογοι για τους οποίους θα μπερδευοταν ακόμη και ο Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού μαθαίνουμε ότι έλαβαν χώρα την Κυριακή το μεσημέρι στην αίθουσα Τύπου του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ δημοσιογράφων και ορισμένων στελεχών του κόμματος. Και αυτό, διότι οι αντιφάσεις μεταξύ των στελεχών του κόμματος σχετικά με το τι είχε συμβεί στην επίμαχη ψηφοφορία, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης τελικά απέσυρε το αίτημα του για διενέργεια νεών προεδρικών εκλογών, αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.

Πάντως, παρά το χάος, πρωταγωνιστής του σπασμένου τηλεφώνου που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια και τα αυτιά των πολιτικών συντακτών, αναδείχθηκε καθαρά ο επικεφαλής του Προεδρείου του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, που υποτίθεται ότι θα ξεκαθάριζε τα πράγματα. Αυτό, πάντως, που εξόργισε του δημοσιογράφους, είναι ότι κατά την «ενημέρωση» τους από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, τη διαδικασία ή μάλλον, τον ίδιο τον Πάνο Ρήγα, επιτηρούσε ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, που τον έφερε… αλά μπρατσέτα στην αίθουσα. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι το εξαιρετικά «παράδοξο» της υπόθεσης, επισημάνθηκε επί τόπου και σε επικριτικούς τόνους και από τους συναδέλφους.

Οι εντιμότατοι «φίλοι Τσίπρα»

Τα ξεσπάσματα του Στέφανου Κασσελάκη κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη και όσους ζήτησαν εκλογές για να καθαρίσει το τοπίο και να μπει φρένο στο σπιράλ εσωστρέφειας τους τσουβάλιασε ως νέους «υπονομευτές» και λίγο έλειψε στο φινάλε να καλέσει τα Ούρουκ Χάι σε δημόσιο λιθοβολισμό τους, δεν προξένησαν στους μυημένους εντύπωση. Εξάλλου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου που έλεγε τρεις φορές τη μέρα πως «με φύτεψε ο Τσίπρας» για να κερδίσει την Προεδρία στη σκιά – και την ουδετερότητα - του παραιτηθέντα Προέδρου, μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει η επίτευξη του στόχου του να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που σχολιάστηκε κατά κόρον όμως ήταν η επιβεβαίωση του γνωμικού για τους αχάριστους ευεργετηθέντες. Η τετραήμερη συζήτηση ήταν εξόχως αποκαλυπτική.

Βλέπετε, δεν είναι και λίγο πράγμα να οφείλεις την πολιτική σου ύπαρξη – σε κάποιες περιπτώσεις και ακόμα περισσότερα - επειδή δηλώνεις την τελευταία δεκαετία «φίλος Τσίπρα» και τώρα να του ρίχνεις δημόσια ανάθεμα με τη σέσουλα. Και κασσελακίστας και καρεκλίστας ένα πράγμα. Να καταδικάζεσαι και να σου δίνει συγχωροχάρτι παρά το πολιτικό κόστος, να τινάζεις ανά δέκα μέρες την ατζέντα υπέρ Μητσοτάκη για το δήθεν αψύ του χαρακτήρα σου – δηλαδή για τους προσωπικούς σου σχεδιασμούς, να έχεις μετατραπεί σε σύμβολο της διακυβέρνησης για τη Μενεγάκη και σήμερα να πίνεις νεράκι – ή και σαμπάνια - στο όνομα του Άδωνι και του Μηλιώνη, να έχεις φέρει το κόμμα σου τέταρτο στην περιφέρειά σου με τα φλερτ και τις παλινωδίες με τους φασίστες, να σε συγχωρεί ο Τσίπρας και τώρα να τον βρίζεις, αφού πρώτα τον αδειάζεις μεγαλοπρεπώς. Έτσι είναι η ζωή βέβαια, αλλά έχουνε γνώση οι φύλακες…

Το «σφυρί» της εβδομάδας

Στις 28 Φεβρουαρίου θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το πρώην 4άστερο ξενοδοχείο «Athenaeum Palace & Luxury Suites» στη Λεωφόρο Συγγρού. Στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί λίγο πριν από την εκπνοή του Φεβρουαρίου επισπεύδουσα τράπεζα είναι η Παγκρήτια.

Βέβαια η ζωή και η οικονομία έχει και την άλλη όψη. Και όχι μόνο των πλειστηριασμών. Στην άλλη πλευρά λοιπόν οι επενδύσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες ανθούν. Μόνο πέρυσι οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο ξεπέρασαν τα 760 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 13% αυτών των επενδύσεων αφορούσε σε δράσεις βιωσιμότητας. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν τα ξενοδοχεία το 2023, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με εκείνες του 2022, που είχαν φτάσει τα 621 εκατ. ευρώ ευρώ αλλά μειωμένες σε σχέση με το 2021 όταν έφτασαν τα 830 εκατ. ευρώ. Και για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα την πενταετία 2019-2023 τα ελληνικά ξενοδοχεία επένδυσαν 3,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμισή τους.

Το come back του Θεοδωρίδη

Σας είχα ενημερώσει έγκαιρα για την αποχώρηση, αποπομπή σύμφωνα με κάποιους άλλους, του Στέφανου Θεοδωρίδη από την ΤΕΜΕΣ. Και επειδή δεν θέλω να αφήνω τίποτε αναπάντητο έμαθα ότι ο γνωστός manager ετοιμάζει βαλίτσες για πρόεδρος του Υπερταμείου. Το τι θα γίνει τελικά θα το μάθουμε πιθανότητα και εντός της ημέρας.

Λεφτά υπάρχουν για … smartphones

Τα λεφτά για το σούπερ μάρκετ δεν μας περισσεύουν αλλά απ’ ότι φαίνεται φτάνουν και περισσεύουν για smartphones. Πάνω από 820 εκατ. ευρώ απ’ ότι μαθαίνω ξοδέψαμε πέρυσι για αγορές smartphones. Δηλαδή 17% περισσότερα από το 2022 για την αγορά περίπου 2 εκατομμυρίων έξυπνων κινητών 5% περισσότερα από το 2022. Που δεν το λες και λίγο. Στην Ευρώπη πάντως οι πωλήσεις σε τεμάχια υποχώρησαν πέρυσι κατά 8% φτάνοντας τα 130 εκατ. συσκευές. Οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι κατασκευαστές υψηλών προδιαγραφών και τιμών smartphones αφού το 40% που πωλήθηκαν είχε τιμή άνω των 800 δολάρια.

Και τα 200 εκατ. ευρώ του Equity Fund of Funds

Με ταμείο 200 εκατ. ευρώ ξεκινά σε λίγες ημέρες η νέα Δράση του ΕΣΠΑ που αφορά στη Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equity Fund of Funds) με την επωνυμία «ΤΑΕΣΥΜ ΙΙ / EQUIFUND II». Στόχος η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση των ικανοτήτων έρευνας & καινοτομίας καθώς & η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών των επιχειρήσεων με έμφαση στην προώθηση της ίδρυσης & ανάπτυξης καινοτόμων & νεοφυών δυναμικών επιχειρήσεων.

Η δράση αφορά στη σύσταση του 1ου θεματικού χρηματοδοτικού εργαλείου (Ταμείου) επιχειρηματικών συμμετοχών με διαχειριστή (δικαιούχο) το EIF για τη χορήγηση επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital & private equity) σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως έχουν αναδειχθεί από τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και προτεραιότητες.