Το ελιξίριο του Μητέρα και η γκίνια των Ελληνικών Λαχείων

Το ελιξίριο του Μητέρα και η γκίνια των Ελληνικών Λαχείων

Ποιο είναι το ελιξίριο του Μητέρα

Η Ελλάδα έχει ένα και μοναδικό σοβαρό πρόβλημα. Την υπογεννητικότητα. Κι όμως ενώ κανείς θα περίμενε ότι εταιρείες όπως το Μητέρα, που δραστηριοποιείται και σε αυτό τον κλάδο, να φυτοζωεί, αυτό δεν συμβαίνει. Πέρυσι τα έσοδα του αυξήθηκαν 10% και ξεπέρασαν τα 101 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη του αυξήθηκαν 69% στα 4,9 εκατ. ευρώ. Βέβαια η εταιρεία που είναι μέλος του ομίλου HHG δεν ασχολείται μόνο με γεννήσεις. Καλύπτει όλες τις κατηγορίες ασθενειών από γενική μέχρι μαιευτική και παιδιατρική για τις οποίες χρειάζεται χέρια γιατρών που δεν υπάρχουν.

Η γκίνια των Ελληνικών Λαχείων

Και αν σου κάτσει; Έτσι δεν λέει μια διαφήμιση τυχερών παιγνιδιών. Την θυμήθηκα διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία. Από τη μια εμφάνισε βελτιωμένη απόδοση 7,4% σε επίπεδο Καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) που ξεπέρασαν πέρυσι τα 115 εκατ. ευρώ και αύξηση 13,8% των Καθαρών εσόδων από παιχνίδια (NGR) που έφτασαν στα 65,8 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην βελτιωμένη απόδοση του Σκρατς και ακολούθως τη βελτιωμένη απόδοση του Λαϊκού Λαχείου.

Παρά την αύξηση της παικτικής και της λειτουργικής δραστηριότητας, η εταιρεία είχε ζημιές και μάλιστα σημαντικές. Οι προ φόρων ζημιές της ήταν 20,7 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές 37,5 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται όπως έμαθα στην επιβολή τόκων υπερημερίας 12,4 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την εκπρόθεσμη καταβολή του αμφισβητούμενου ποσού της Ελάχιστης Ετήσιας Αμοιβής για τα έτη 2020, 2021 και 2022, καθώς και στην απομείωση 6,27 εκατ. ευρώ των «Δικαιωμάτων παιχνιδιών» της. Όσον αφορά τις λειτουργικές ταμειακές εκροές, η εταιρεία κατέβαλε, με επιφύλαξη προς το Ελληνικό Δημόσιο, το αμφισβητούμενο ποσό της Ελάχιστης Ετήσιας Αμοιβής για τις χρήσεις 2020, 2021 και την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ύψους 70,668 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές από χρηματοδοτικές δραστηριότητες αφορούν κυρίως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.