Πολιτική

Αλλαγή ατζέντας μετά την «ανταρσία» των πρώην αναζητά το Μαξίμου

Αλλαγή ατζέντας μετά την «ανταρσία» των πρώην αναζητά το Μαξίμου
Διέξοδο από την αυξανόμενη εσωστρέφεια μέσω μίας ατζέντας καθημερινότητας, αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της αποδόμησης σειράς επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα επιχειρεί να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία τα… συντονισμένα «πυρά» που εξαπέλυσαν ενάντια σε βασικές κυβερνητικές πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές και κυρίως η πλατφόρμα για «επιστροφή στις ρίζες» της δεξιάς παράταξης που πρόβαλε με πολύ εμφατικό τρόπο στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά τον συμβολισμό της επιλογής να επισκεφθεί το εφημερεύων Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα που στο Πολεμικό Μουσείο εξελισσόταν η πολυσυζητημένη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας με στόχο να δώσει έμφαση στην ανάδειξη του εκσυγχρονισμού του συστήματος Υγείας ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να διαβάζει το εκλογικό αποτέλεσμα πρωτίστως ως μήνυμα των πολιτών για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης με στόχο την παραγωγή μετρήσιμου αποτελέσματος.

Ως έμμεση απάντηση και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στο αίτημα για αλλαγή πορείας που πρόβαλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί- αλλά και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές στην προηγηθείσα συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ- θα μπορούσε να θεωρηθεί και η αναφορά του χθες βράδυ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο μήνυμα των πολιτών ότι πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και στο μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Σταθερή επιλογή του κ. Μητσοτάκη παραμένει και η στρατηγική της διεύρυνσης, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να υπενθυμίζει και χθες βράδυ ότι στις εθνικές εκλογές του 2023, η ΝΔ πήρε 41% και αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση, που μπορεί να προσελκύει μαζί δεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους.

«Η στρατηγική Μητσοτάκη, της λελογισμένης διεύρυνσης, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ θεωρώ ότι ήταν μονόδρομος για να πάει η χώρα παρακάτω», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παρά την ενόχληση που υπάρχει για την συνολική αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής από τον κ. Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε πάντως να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση, επιμένοντας στην γραμμή ότι δεν σχολιάζει ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα που τέθηκαν από τον κ. Σαμαρά.

Ειδικά όσον αφορά τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς επαναλαμβάνει πως όχι μόνο δεν έχουν παραμείνει αμετακίνητοι, αλλά από το 2019 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει μέσω ανασχηματισμών συνολικά 15, καθώς η αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό αφορά και τους κοινοβουλευτικούς και τους εξωκοινοβουλευτικούς.

Μετά την χθεσινή αποτίμηση των νέων δεδομένων που δημιουργεί το ρήγμα που έχει επέλθει στις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υποβαθμίζει την σημασία που έχουν για τους ίδιους τους πολίτες τέτοιου είδους ζητήματα.

Το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής δίνει και η επισήμανση συνεργατών του πρωθυπουργού ότι η επίσκεψη στο Λαϊκό νοσοκομείο και εν γένει οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός με επίκεντρο τα ζητήματα της καθημερινότητας, είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο την κοινωνία.

Όπως λένε, «αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να υλοποιήσουμε ως το τέλος της τετραετίας το πρόγραμμα για το οποίο μας έδωσαν ισχυρή εντολή ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους».

«Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα κριθούμε, και αυτό νομίζω ενδιαφέρει και τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης που ήταν και ο ίδιος παρών στην προχθεσινή εκδήλωση, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.