Πολιτική

Κασουλίδης: Πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό όσο πλησιάζουμε στο τέλος

Κασουλίδης: Πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό όσο πλησιάζουμε στο τέλος Κασουλίδης: Πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό όσο πλησιάζουμε στο τέλος
Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως η επιβράδυνση της προόδου που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο ότι πλησιάζουμε στο τέρμα της συζήτησης των διαφόρων κεφαλαίων.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η μαζική «πολιτογράφηση» εποίκων στα κατεχόμενα θα επηρεάσει τη διαδικασία των συνομιλιών αφού παραβιάζει τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για την αναλογία και τη σύνθεση του πληθυσμού του ένα προς τέσσερα.

«Έχουμε επανειλημμένα πει ότι υπήρξε τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση στην πρόοδο που παρατηρείται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι αυτό «δεν είναι κάτι το παράξενο».

«Η σημαντική πρόοδος έγινε στην αρχή, τώρα όσο πλησιάζει προς το τέρμα των διαφόρων κεφαλαίων τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, εκείνα που παραμένουν να λυθούν είναι τα πιο ακανθώδη», εξήγησε.

«Kαθυστερεί η συζήτηση του εδαφικού, διότι η τουρκική πλευρά φοβάται τις διαρροές επί του εδαφικού», είπε.

Ερωτηθείς αν η διαδικασία είναι κοντά στην έναρξη συζήτησης των δύο άλλων κεφαλαίων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά ενώ εξήγησε πως «Τα τέσσερα κεφάλαια που είναι ανοικτά δεν θα κλείσουν πλήρως, αλλά θα κλείσουν στο βαθμό που μπορούν να κλείσουν και θα παραμένουν κάποια θέματα που θα συζητηθούν σε οριζόντια βάση μαζί με τα άλλα δύο, δηλαδή του εδαφικού και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς, τέλος, αν εκτιμά κατά πόσον οι πολιτικές ανακατατάξεις στα κατεχόμενα θα επηρεάσουν τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης ευχήθηκε η διαδικασία να μην επηρεαστεί.