Πολιτική

Δραματική επιστολή Τσακαλώτου σε δανειστές: Αν δεν κάνετε πίσω, θα πέσει η κυβέρνηση

Δραματική επιστολή Τσακαλώτου σε δανειστές: Αν δεν κάνετε πίσω, θα πέσει η κυβέρνηση Δραματική επιστολή Τσακαλώτου σε δανειστές: Αν δεν κάνετε πίσω, θα πέσει η κυβέρνηση
Με επιστολή του προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζει πως οκτώ από τα προαπαιτούμενα δεν γίνεται να υλοποιηθούν, γιατί δεν θα αντέξει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), τον Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) διαμηνύει πως ορισμένα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τα υλοποιήσει.

Οκτώ από τα προαπαιτούμενα δεν θα περάσουν είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτπς ενημερώνει τους Θεσμούς σε ποια θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υλοποιήσει:

- Τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το υπάρχον. Επί της ουσίας, ζητούν την ιδιωτικοποίησή του.
- Τα ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αρνείται να πάρει πίσω τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να "ξεπαγώσουν" τα ειδικά μισθολόγια έως τις 31 Δεκεμβρίου.
- Υπάρχει επίσης το θέμα με το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.