Πολιτική

Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ για το Brexit

Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ για το Brexit Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ για το Brexit
 Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τονίζουν την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

Ακόμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» τόνισε πως «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή, μια πολύ κακή ιστορική στροφή, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και μια πλήρης και παταγώδης αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

«Δεν είναι μόνον ο Κάμερον, ο οποίος βίωσε μια προσωπική πολιτική ήττα, είναι και ήττα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος στη Μεγάλη Βρετανία Έχουμε την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, που κινούνται σε πιο ακροδεξιά κατεύθυνση. Είναι και μια αποτυχία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας με επικεφαλής το Βερολίνο».

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η ΕΕ αυτoϋπονομεύτηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση τονίζει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, “κατέκτησαν” την Αγγλία και την Ουαλία […] Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής. Σ' αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η “γενιά του Erasmus”».

Το Ποτάμι εκτιμά ακόμη πως «η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες».

«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο», καταλήγει η ανακοίνωση.