Πολιτική

«Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», διαμηνύει ο Φρέντι Μπελέρη: Το πρώτο σχόλιο του ΥΠΕΞ

«Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», διαμηνύει ο Φρέντι Μπελέρη: Το πρώτο σχόλιο του ΥΠΕΞ
Ελεύθερος αφέθηκε τη Δευτέρα ο Φρέντι Μπελέρης, έπειτα από 16 μήνες κράτησης στις αλβανικές φυλακές: Δηλώνει έτοιμος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, μετά την ανακοίνωση της αποφυλάκισής του από τις αλβανικές φυλακές.

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος», και τούτο επειδή, όπως σημειώνει, «το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε».

Υπογραμμίζει, άλλωστε, πως θεωρεί «αυτονόητο» ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς», ενώ προσθέτει ότι «πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και Κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος».

Στην ανακοίνωσή του, ευχαριστεί «από καρδιάς» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «που με τη θαρραλέα απόφασή του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου» και τους «στενούς» του φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου, για την «αμέριστη συμπαράστασή τους».

«Ήταν πάντα εκεί, δεν θα το ξεχάσω», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει, ευχαριστώντας τους Έλληνες πολίτες «που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Το πρώτο σχόλιο του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη δεν αναιρεί όσα έχουν συμβεί με το κράτος δικαίου, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η αποφυλάκιση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη, μετά από περίπου 16 μήνες κράτησης και φυλάκισης, αποτελεί μία θετική εξέλιξη.

»Παρά ταύτα δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και σε όλα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό και Κεκτημένο», επίσημανε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NETWORK