Πολιτική

Στη Βουλή έρχεται ο εκλογικός νόμος - Τι «σκέφτονται» τα κόμματα

Στη Βουλή έρχεται ο εκλογικός νόμος - Τι «σκέφτονται» τα κόμματα Στη Βουλή έρχεται ο εκλογικός νόμος - Τι «σκέφτονται» τα κόμματα
Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.      

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τα βασικά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου είναι η απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους, η ψήφος στα 17, ενώ το όριο εισαγωγής στη Βουλή θα παραμείνει στο 3%. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Η συγκέντρωση 200 ψήφων για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, από τις επόμενες εκλογές, μοιάζει άπιαστο όνειρο για την κυβέρνηση, αφού μετά την άρνηση από Ποτάμι και ΚΚΕ τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Υπέρ αναμένεται να ταχθούν ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΑνΕλ, όχι όμως και το ΚΚΕ το οποίο μπορεί να ήταν αρχικά θετικό, όμως απαιτεί και κατάργηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ακόμα, το Ποτάμι πιστεύει πως η απλή αναλογική θα δημιουργήσει χάος και πολιτική αστάθεια και δεν πρόκειται να στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο, όπως και η ΝΔ, η οποία μάλιστα τονίζει πως θα καταργήσει τον εκλογικό νόμο μόλις γίνει κυβέρνηση.