Πολιτική

Το Eurogroup, o πρωινός καφές Μητσοτάκη και το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Τσίπρα

Το Eurogroup, o πρωινός καφές Μητσοτάκη και το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Τσίπρα
Του Γιάννη Χρηστάκου Αναπόφευκτα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, τα φώτα άρχισαν να στρέφονται και προς την Πειραιώς, για την στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ εάν η διαπραγμάτευση οδηγήσει σε κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Στον πρωινό καφέ στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη, η συζήτηση γύρω από την πορεία της διαπραγμάτευσης κινήθηκε στην λογική των σεναρίων τόσο για την στάση των δανειστών όσο και για εκείνη του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά την στάση του Αλέξη Τσίπρα, η άποψη στην οποία όλοι συμφώνησαν ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στη Βουλή όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους δανειστές.

Εκφράστηκε η άποψη ότι όλο το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας θα σηκώσει πολύ τους τόνους κυρίως απέναντι στην αντιπολίτευση, ζητώντας της (κυρίως από τη ΝΔ) να απαντήσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις γνωστές κατηγορίες ότι «ο Μητσοτάκης είναι σύμμαχος του Σόμπλε».

Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, στη ΝΔ πιστεύουν ότι κι εκείνοι θα βρουν τον τρόπο να φτάσουν σε συμφωνία που δυστυχώς θα είναι επώδυνη για την χώρα. Η εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι αυτή την περίοδο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πιο ισχυρός από ποτέ στην Ευρωζώνη ελλείψει βασικών στοιχείων δυναμικότητας, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, που στο παρελθόν έβαζαν φρένο όταν έφτανε σε παραλογισμούς. Τώρα που δεν υπάρχει αυτό, «παίζει μόνος» στις συνεννοήσεις με το ΔΝΤ για να βρεθεί ικανοποιητική φόρμουλα συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος πηγαίνουν μονίμως με την πλάτη στον τοίχο στα Eurogroup, έχοντας κάνει και κανά – δυο δηλώσεις μετανοίας πριν αρχίσουν οι συζητήσεις», λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ στα dikaiologitika news και προσθέτει: «Είναι εξαιρετικά προβλέψιμοι πια σε όλους, και μέσα και έξω. Ο πρωθυπουργός θα φέρει τα μέτρα, δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί, έχει κάψει όλα τα χαρτιά του».

Για τη συνέχεια, όμως, στην Πειραιώς δεν είναι σίγουροι. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται ο κ. Τσίπρας να ζητήσει ούτε ψήφο από 180 βουλευτές, ούτε τίποτα άλλο. Θα επιχειρήσει το «πέρασμα από τον φλεγόμενο κρίκο» για να τον χειροκροτήσουν ως άνθρωπο που παλεύει με τα θηρία της δεξιάς, του Σόιμπλε, του ΔΝΤ και της παγκόσμιας συνομοσίας που θέλει να ρίξει την πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση της αριστεράς.

Στο πιο σοβαρό πεδίο, στο τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Καμία συναίνεση, είναι επικίνδυνη κυβέρνηση και πρέπει να φύγει. Ό,τι κι αν γίνει, ο Κυριάκος θα του ζητάει όχι μόνο να φύγει ο ίδιος αλλά να πάει να ζητήσει την ψήφο του λαού». Επόμενο σενάριο είναι τι θα γίνει εάν η χώρα φτάσει να ζήσει ξανά σε εποχές 2015 και ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τις εκλογές που θέλει, σχηματίσει κυβέρνηση και έχει μπροστά του τις ίδιες και χειρότερες απαιτήσεις των δανειστών.

Η απάντηση είναι ότι «εμείς δεν θα πάμε με άδεια χέρια και κούφιες επιστολές όπως ο Τσακαλώτος. Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, προτάσεις και λύσεις πάνω στα στοιχεία και κυρίως στην σωστή αναπτυξιακή συνταγή. Είναι και ποιον έχεις απέναντί σου, τι σου λέει, πόσο σοβαρός είναι και φυσικά πόσο αξιόπιστος είναι».

Στο τέλος του πρωινού καφέ, στην Πειραιώς αποφάσισαν να γίνει και η σκληρή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για να στείλουν το μήνυμα προς το Μαξίμου και προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΝΔ περιμένει από τον κ. Τσίπρα να κλείσει την διαπραγμάτευση με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα, αλλά αν δεν μπορεί να αποχωρήσει.