Πολιτική

Κούρσα για τρεις στο ΠΑΣΟΚ

Κούρσα για τρεις στο ΠΑΣΟΚ
Ο Π. Γερουλάνος αμφισβητεί την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων- που τον δείχνουν στην τέταρτη θέση.

Το debate των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (6/10). Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή ενισχύθηκε το κοινωνικό ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την αύξηση της προσέλευσης σε προεκλογικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Κάποια «τζαρτζαρίσματα» για τα οργανωτικά (για τους κανόνες του debate, πού θα στηθούν κάλπες κα) δεν προκάλεσαν εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να διατηρείται, σε γενικές γραμμές, θετική η εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας στο ΠΑΣΟΚ.

Με την τηλεοπτική αντιπαράθεση των έξι (την επόμενη Τρίτη) αναμένεται να στραφεί ακόμη πιο έντονα η προσοχή του εκλογικού ακροατηρίου της ευρύτερης κεντροαριστεράς στο ΠΑΣΟΚ που εδραιώνεται, δημοσκοπικά, στη δεύτερη θέση λόγω της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μία ακόμη δημοσκόπηση (της Pulse για τον ΣΚΑΪ) δείχνει ότι ξεκαθαρίζει η πρώτη τριάδα (Ανδρουλάκης-Διαμαντοπούλου-Δούκας) και στο σημείο αυτό σταματά η σεναριολογία, με τον Π. Γερουλάνο να αμφισβητεί την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων (που τον δείχνουν στην τέταρτη θέση).

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει το, μεθοδολογικά, ενδιαφέρον ότι ρωτήθηκαν όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2023, όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και όσοι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και στα τρία κοινά. Στην πρώτη περίπτωση, υπερέχει 9 μονάδες του Χάρη Δούκα, στη δεύτερη περίπτωση 11 μονάδες της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ στην τρίτη περίπτωση προηγείται με 5 μονάδες, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα ισοδύναμους, στο 22%.

Ανδρουλάκης και Δούκας παλεύουν στήθος με στήθος σε εκείνους που δηλώνουν σήμερα υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ και κάπως έτσι γίνεται απρόβλεπτη η έκβαση της εκλογής ηγεσίας στον δεύτερο γύρο.

Στα επιτελεία των υποψήφιων αρχίζει η προετοιμασία για το debate, στο οποίο τη μεγαλύτερη πίεση αναμένεται να δεχτεί ο Χάρης Δούκας. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης έχουν πει ότι δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος γιατί δεν είναι βουλευτής, η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση, θεωρώντας απαράδεκτο να είναι ταυτόχρονα Δήμαρχος και πολιτικός αρχηγός, ενώ με τον Ν. Ανδρουλάκη υπάρχει βαθιά αντιπαλότητα.

Δεδομένου ότι η παρουσία στον δεύτερο γύρο του Ν. Ανδρουλάκη θεωρείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις προεξοφλημένη, η μάχη επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντί του. Και αν η αναμέτρηση είναι μεταξύ Δούκα και Διαμαντοπούλου, τότε πολιτικοποιείται απόλυτα, καθώς ο ένας κοιτάζει προς τα αριστερά και η άλλη προς το κέντρο.

NETWORK