Πολιτική

Τσίπρας: Σε έναν χρόνο εγκαταλείπουμε οριστικά τα μνημόνια

Τσίπρας: Σε έναν χρόνο εγκαταλείπουμε οριστικά τα μνημόνια
«Για την έξοδο στις αγορές δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε & δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα - Συμμετείχαν ισχυροί διεθνείς επενδυτές.» ανέφερε στην συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής, στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να πανηγυρίζουμε. Διότι το κρίσιμο στοιχείο είναι αυτή η πρόσβαση στις αγορές να συνεχιστεί.»

«Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha, για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα succes story».

«Παραλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη. Σήμερα, 2 χρόνια μετά, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Πλέον σχεδιάζουμε το αύριο, την Ελλάδα του 2021»

Για το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια».

Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επικριτικός απέναντα στο ΔΝΤ αναφέροντας «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο ασφαλιστικό όπου υπερασπίστηκε την φιλοσοφία των αλλαγών αλλά παραδέχτηκε ότι για ορισμένους δημιουργείται ενα εκρηκτικό κοκτέιλ εισφορών και φορολογίας « Αν γίνουν αλλαγές πρέπει να γίνουν στην φορολογία. Να συνδέσεις εισφορές με εισόδημα είναι δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha. «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις. Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την τελευταία απόφαση της δικαιοσύνης για παραγραφή των χρεών. «Το μεγάλο πάρτυ της φοροδιαφυγής σταμάτησε».

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν, το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε πως υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει η φοροδιαφυγή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η εικόνα της χώρας άλλαξε.« Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αναβαθμίστηκε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός με εμφανή φόρτιση ανέφερε «Εδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο λαός» υπερασπίζοντας τις επιλογές, του παρελθόντος κατά την περίοδο της κρίσης του 2015. «Οδηγούμε τη χώρα στην έξοδο από την επιτροπεία».

Όσο αφορά τις «αποκαλύψεις» του βιβλίου Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιο λόγο ενώ το βιβλίο έχει εκδοθεί εδω και τρεις μήνες τέσσερις εφημερίδες που στηρίζουν την αντιπολίτευση συντονισμένα δημοσιοποίησαν το τι αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του. «Καλές πωλήσεις» ευχήθηκε στον κ. Βαρουφάκη σε εμφανώς ειρωνικό ύφος.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση με τη δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ σημείωσε «Υπάρχουν αποφάσεις, από ορισμένους δικαστές, που δεν βοηθούν στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά συμπλήρωσε «Αλλο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Αλλο είναι η διάκριση των εξουσιών και άλλη η εξουσία των διακρίσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο γραφείο του πρωθυπουργού όπου χαρακτήρισε υποκρισία τα όσα καταγγέλονται. «Το γεγονός ότι έχει δίπλα του τον κ.Πικραμένο ο κ.Μητσοτάκης αποτελεί, δηλαδή, μομφή» απάντησε σχετικά.

Ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση για την ασφάλεια στην χώρα απάντησε ότι η Αθήνα είναι από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας» ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της βίας στην περιοχή των Εξαρχείων όπου υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή ούτε με εφόδους και συλλήψεις. «Δεν διαχωρίζω όμως τα Εξάρχεια από το Μενίδι» και τα δύο είναι προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιληθούν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα που ολοένα και αυξάνεται ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στοχεύει στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας. «Οι γείτονές μας περνούν μια περίοδο αστάθειας και αυτό τους κάνει πιο επιθετικούς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στέλνωντας μήνυμα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου τόνισε «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αυτό όχι με κορώνες».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός ανέφερε «Αυτή η τιτάνια προσπάθεια των τελευταίων ετών θα κριθεί τον επόμενο χρόνο. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η χώρα το 2018 θα βγει από τα προγράμματα. Ζητούμενο η επόμενη μέρα. Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος»