Πολιτική

Παράταση αγωνίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο

Παράταση αγωνίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο
Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση με των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση, στην Αδριανούπολη καθώς απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα αποφυλάκισης τους.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί αναμένουν τον ορισμό τακτικής δικάσιμου, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο και Εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, «οι δύο στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας».

Απορρίφθηκε χτες από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, μετά τη σύλληψή τους από τουρκική περίπολο την Πέμπτη στον Έβρο, όπου φέρεται να είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ σύγχυση παραμένει και γύρω από το ακριβές κατηγορητήριο, με το οποίο θα οδηγηθούν σε δίκη τις επόμενες μέρες.

Είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το γεγονός με φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και με καθυστερήσεις.

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ihlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί υποστήριξαν χτες ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από μετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει. Υποστήριξαν, επίσης, ότι πέρασαν τα σύνορα αφότου χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο»

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε χτες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και δη το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».