Πολιτική

Δένδιας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Παρά τις εκατόμβες των θυμάτων, ορθοπόδησαν

Δένδιας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Παρά τις εκατόμβες των θυμάτων, ορθοπόδησαν Φωτογραφία: Eurokinissi
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 με πρωτοβουλία τριών βουλευτών μικρασιατικής καταγωγής.

«Τιμάμε σήμερα την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνο Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων στις 24/4/1998» γράφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Παρά τις εκατόμβες των θυμάτων και τις δυσκολίες, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός κατάφερε να ορθοπηδήσει από την Καταστροφή και να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελλάδας» πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

{https://x.com/nikosdendias/status/1834849606414262777}

Υπενθυμίζεται ότι με ομιλίες εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και τήρηση ενός λεπτού σιγής τιμήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά και η Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 με πρωτοβουλία τριών βουλευτών μικρασιατικής καταγωγής (Γιάννης Καψής, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιάννης Χαραλάμπους) που κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου. Η Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης το 1997, ενώ το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.