Πολιτική

Το πώς και το γιατί της… Φώφης

Το πώς και το γιατί της… Φώφης
Να αποσυνδέσει τις προτάσεις του «Κινήματος Αλλαγής» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση από ερμηνείες και συλλογισμούς, που εκδηλώθηκαν ήδη από χθες –ειδικά μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά- και συνέτειναν σε φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε με «ενημερωτικό σημείωμα», που εξέδωσε το μεσημέρι, η «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Αρχικά επιχειρείται να καταστεί σαφές πως η κατάθεση των προτάσεων ήρθε με την ολοκλήρωση μίας διαδικασίας που η ΔΗ.ΣΥ έχει ξεκινήσει από το 2016. Στο σημείωμα τονίζεται συγκεκριμένα πως αρχικά η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις από τον Μάρτιο του 2016 και στη συνέχεια έγιναν ανάλογες επεξεργασίες και από Το Ποτάμι. Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κατάθεση των προτάσεων έγινε αυτή τη χρονική περίοδο.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως κανένα κόμμα δεν αρνήθηκε την αναγκαιότητα της αναθεωρητικής διαδικασίας και αναφέρονται, με ημερομηνίες, τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν μιλήσει για Αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.

Στο σημείωμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παραλείπει να επιτεθεί στον πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τη διαδικασία να σέρνεται από το καλοκαίρι του 2016 όταν και καταγγέλθηκε από τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. η εξαγγελία τότε του πρωθυπουργού που περιλάμβανε, όπως αναφέρεται στο σημείωμα « μία εξωθεσμική και παρακοινοβουλευτική διαδικασία δήθεν δημόσιας διαβούλευσης πάνω σε επιμέρους προτάσεις αναθεώρησης, ενώ άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος πάνω στις προτάσεις αυτές».

Σε άλλο σημείο του κειμένου οι συντάκτες απαντούν και «καρφώνουν» τον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η συνταγματική αναθεώρηση αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν» για να καταλήξουν πως «στις εργασίες του ιδρυτικού μας Συνεδρίου υπήρξε ειδική θεματική συνεδρίαση τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της οποίας παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν στην ολομέλεια»

Στο δια ταύτα του σημειώματος, αφού προηγείται και πάλι αιτιολόγηση της αναγκαιότητας να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, γίνεται εκτενής αναφορά για το τι, κατά το «Κίνημα Αλλαγής» θα σημάνει η παραπομπή της αναθεώρησης στις ελληνικής καλένδες. Σημειώνοντας με έμφαση

και βάζοντας στο κάδρο τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν όμως να περιμένουν πότε ο Πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ούτε μπορεί να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ μέχρι πριν λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι «κάνει πίσω».»

Σε κάθε περίπτωση η Φώφη Γεννηματά, η οποία άνοιξε το ζήτημα, επιχειρεί να το θέσει σε νέα βάση, καθώς από τη μία πλευρά βλέπει τον πρωθυπουργό να περιμένει στη… γωνία, για να κάνει άνοιγμα στην «πολύφερνη νύφη», όπως ονομάστηκε το «Κίνημα Αλλαγής» από αρθρογράφους τις ημέρες του συνεδρίου του και από την άλλη αντιλαμβάνεται τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να θέσει το νέο φορέα η εντύπωση έστω πως «κλείνει το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία.