Πολιτική

Χρηστίδης: Δεν υπάρχει σενάριο εισόδου του Κινήματος Αλλαγής στην Κυβέρνηση

Χρηστίδης: Δεν υπάρχει σενάριο εισόδου του Κινήματος Αλλαγής στην Κυβέρνηση
Πρωταγωνιστική δύναμη στην πολιτική ζωή της χώρας χαρακτήρισε το Κίνημα Αλλαγής ο εκπρόσωπος τύπου το κόμματος, Παύλος Χρηστίδης

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι, ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη πορεία και απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο που θέλει το νέο πολιτικό φορέα κυβερνητικό εταίρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει η Φώφη Γεννηματά για έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Τέλος, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υποστήριξε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν τοποθετείτε δημοσίως διότι σέβεται την ενημέρωση που έχει από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης που αφορά τη χώρα, το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

Για τα «φλερτ» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς το Κίνημα Αλλαγής

Έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο «φλερτ», ξέρουμε ότι έχουν τις κομματικές τους στοχεύσεις. Αυτό που ξεκαθαρίζουμε, όμως, σε κάθε τόνο είναι ότι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι απόφαση των πολιτών οι οποίοι ήρθαν κι ανέδειξαν ηγεσία. Αυτό ήθελαν οι πολίτες κι αυτό απαιτούν οι καιροί, μία προοδευτική πρόταση.

Καταθέτουμε μία πρόταση που θα τεθεί στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι θα ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όποιος συζητά περί «φλερτ» ή για το τι πρόκειται να γίνει μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο το κάνει για δικούς του σκοπούς. Το βασικό σήμερα είναι να δούμε πράξεις και γι’ αυτές δεν έχουμε δει ούτε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ούτε τη Νέα Δημοκρατία να ενδιαφέρονται, όπως επίσης και για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση.

Για τα σενάρια αλλαγής εταίρου στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.

Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, εάν ο κ. Καμμένος αποφασίσει να φύγει ή ο κ. Τσίπρας – πράγμα απίθανο – τον διώξει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη, είμαστε πρωταγωνιστική δύναμη κι αυτό είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε, δεν το έχουμε μόνο στα λόγια. Πρέπει να αλλάξουμε γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής. Θέλουμε να αλλάξουμε πολλές από τις μιζέριες που έχουμε γύρω μας, τις ανισότητες οι οποίες διευρύνονται, τους πλειστηριασμούς. Χθες στην Ακαδημίας ήταν τέσσερις κλούβες για να περατωθούν οι πλειστηριασμοί. Πριν λίγα χρόνια στην θέση που ήταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Κωσταντοπούλου ήταν δίπλα στον

κ. Λαφαζάνη και στήριζαν το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Τέσσερα χρόνια μετά είναι αυτοί που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Αυτή η κυβέρνηση θα το πληρώσει το ψέμα της, θα πληρώσει την ανικανότητά της, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα νόμο για τα αδέσποτα ζώα με σωστό τρόπο και στις επόμενες εκλογές θα έχουμε αλλαγές που θα είναι ευχάριστες για το Κίνημα Αλλαγής.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τοποθετούμαστε στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης από θέση αρχής. Είναι σημαντικό ότι όλες τις προηγούμενες μέρες τοποθετήθηκαν πολλοί από το Κίνημα Αλλαγής προς την κατεύθυνση ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές τώρα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί, να αποσυντεθεί η πιθανή διάλυση της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 για να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του 2015 είναι κάτι το οποίο όλοι αποδέχονται, πρέπει να το κάνουμε πράξη τώρα για να μην γίνει το 2020, αλλιώς πάμε για μετά το 2021 – 2022 και την επόμενη Προεδρική Εκλογή. Πρέπει να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση για τους βουλευτές αναφορικά για τις εξωκοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες, αναφορικά δηλαδή με τη βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών κι είναι κάτι που το συζητάμε αυτονόητα με τους πολίτες έξω και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να χάσουμε επίσης 3-4 χρόνια. Εάν κάτι είναι προοδευτική πρόταση ή όχι ή τι θέση έχει η Νέα Δημοκρατία ή αν είναι οι προτάσεις μας πιο κοντά θα το δούμε όταν ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή. Εμείς αυτό το οποίο ζητάμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι να ανοίξουν τη συζήτηση γιατί δεν έχουμε τους 50 βουλευτές και το γεγονός ότι το καθυστερούν είναι για τους δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς. Να ανοίξουν τη συζήτηση κι εκεί θα φανεί ποια θα είναι η προοδευτική δύναμη διότι έχουμε προτάσεις επεξεργασμένες πολύ καιρό τώρα και στο δημόσιο διάλογο.

Το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο αναθεωρείται. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στο κομμάτι των αλλαγών του Συντάγματος τα κόμματα έχουν κάνει εκδηλώσεις στις οποίες έχουν εκφραστεί πάνω σε τι εκφράζονται, τι πιστεύουν και τι θέλουν να αλλάξουν. Ας ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή κι εκεί θα δημιουργηθούν οι πλειοψηφίες. Δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πια πίσω από το δάχτυλό του γύρω από τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Εάν δεν πάρουμε την πρωτοβουλία τώρα, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλα προβλήματα μπροστά, την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις δεν μας ευνοούν δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές έτσι ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις του αύριο. Δεν μπορεί κανείς να καθυστερεί κάτι το οποίο είναι πολύ ώριμο να γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Για το Σκοπιανό

Δεν τοποθετηθήκαμε δημοσίως χθες διότι σεβόμαστε, όπως το κάνουμε και με κάθε ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Κοτζιά ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης που αφορά τη χώρα, το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών. Θέλουμε πάντα να είμαστε μέρος της λύσης, όταν κι εφόσον φέρει η Κυβέρνηση πρόταση στη Βουλή θα τοποθετηθούμε με βάση τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου όπου κι πήραμε πριν από περίπου 2 μήνες και φυσικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει η Φώφη Γεννηματά δημοσίως το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάνουμε λίγη υπομονή, εμείς θέλουμε να λύνουμε τα ζητήματά μας με τις γείτονες χώρες και ειδικά στα Βαλκάνια που είναι σε περίοδο ρευστότητας κι αναλόγως, μόλις έρθει η πρόταση στη Βουλή θα τοποθετηθούμε.