Πολιτική

Γ. Μαρκοπουλιώτης: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Γ. Μαρκοπουλιώτης: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει τα μειονεκτήματά της σε πλεονεκτήματα και να επωφεληθεί του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, παρά την σχεδιαζόμενη ανακατανομή των πόρων εις βάρος παραδοσιακών και υπέρ νέων προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Ο νέος προϋπολογισμός τριπλασιάζει το ποσόν για την Eυρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή με άμεσες θετικές επιπτώσεις για τη χώρα μας, ενώ η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) μπορεί να μετριαστεί λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η κρίση όσο και λόγω διαρθρωτικών συνθηκών, όπως η μικρή ιδιοκτησία.

Ο υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού για το Erasmus, η σύνδεση της ομαλής μεταφοράς πόρων προς τα κράτη-μέλη με τον σεβασμό των κανόνων δικαίου, καθώς και η αναζήτηση πρόσθετων ιδίων πόρων, αποτελούν καινοτόμες προσεγγίσεις από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αντιπροσωπείας της οποίας ηγείται από την αρχή του έτους, ο κ. Μαρκοπουλιώτης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε φορέα και εργαλείο για να προωθήσουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Στο ζωτικό ζήτημα της προσέγγισης της ΕΕ με τον πολίτη και ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, η Αντιπροσωπεία σχεδιάζει με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να διεισδύσει στην κοινωνία των νέων και να προωθήσει τον διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα, βάζοντας στην ατζέντα της νεολαίας τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στα ερωτήματα της καθημερινότητας.