Πολιτική

Για «επαναβαλκανοποίηση» της ελληνικής οικονομίας μέσω της συμφωνίας κάνει λόγο ο Γ. Τσίπρας

Για «επαναβαλκανοποίηση» της ελληνικής οικονομίας μέσω της συμφωνίας κάνει λόγο ο Γ. Τσίπρας
"Η συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα δώσει δυνατότητα για την πρώτη "επαναβαλκανοποίηση" της ελληνικής οικονομίας, με ξεκίνημα από την πΓΔΜ": αυτό δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5".

Πιο αναλυτικά, "η Ελλάδα ήταν στο παρελθόν πρώτη σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην πΓΔΜ, τώρα έχει υποχωρήσει, λόγω και της κρίσης. Γενικά στα Βαλκάνια υπάρχει υποχώρηση της ελληνικής οικονομικής παρουσίας. Το πιο μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με την "αποβαλκανοποίηση" στον τραπεζικό χώρο, καθώς οι τράπεζες ήταν η ναυαρχίδα και ήταν εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις".

Σήμερα, "στην πΓΔΜ υπάρχει ακόμη η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και ελπίζω να διατηρηθεί γιατί έχει μία σημαντική θέση. Στο περιβάλλον αυτό, η συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα δώσει δυνατότητα για την πρώτη "επαναβαλκανοποίηση" της ελληνικής οικονομίας, με ξεκίνημα από την πΓΔΜ", συνέχισε ο Γιώργος Τσίπρας που πρόσθεσε: Ελλάδα και πΓΔΜ "έχουμε ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις παρά τα προβλήματα που είχαμε, καθώς είμαστε ο φυσικός τους χώρος, τόσο για πρόσβαση δική τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και για εμάς μαζί με τις άλλες βαλκανικές χώρες είναι ο φυσικός χώρος για να αναπτυχθούν διμερείς σχέσεις".

"Η διάσταση που δεν είναι πολύ γνωστή είναι ότι όλα τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα, όπως αυτό με την ΠΓΔΜ, έχουν ένα διπλωματικό κόστος, δεν είναι κάτι που δεν το πληρώνεις στις διεθνείς σχέσεις. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν φόρα που δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε ή πρέπει να δαπανήσουμε διπλωματικό κεφάλαιο για να συμμετάσχουμε, στο βαθμό που η γειτονική χώρα δεν ονομαζόταν όπως θα θέλαμε. Αυτό θα ξεπεραστεί και δεν είναι λίγο, ενώ θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί εάν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία", τόνισε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΜΠΕ