Πολιτική

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις προϊσταμένων στο Κοινοβούλιο - Πώς έγινε η μοριοδότηση

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις προϊσταμένων στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλης, Νίκο Βούτση, οι υποψήφιοι μοριοδοτήθηκαν με βάση τα τυπικά, εκπαιδευτικά προσόντα τους και τα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, γνώση ξένων γλωσσών και παρακολούθηση σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), καθώς και με βάση την εργασιακή εμπειρία τους.

Κατόπιν διεξήχθηκαν οι δομημένες συνεντεύξεις, με σκοπό την πληρέστερη αξιολόγηση της ικανότητας των υποψηφίων να προγραμματίζουν, να συντονίζουν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζονται κρίσεις.

Η διαδικασία αυτή στόχο είχε να υπηρετήσει την αξιοκρατία στην επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Βουλής με όρους απόλυτης διαφάνειας. Για τις 86 συνολικά θέσεις ευθύνης (4 θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, 18 θέσεις Διευθύνσεων και 64 θέσεις Τμημάτων) υπέβαλαν αιτήσεις 179 υπάλληλοι (17 για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών, 46 Διευθυντών και 116 Προϊσταμένων Τμημάτων) και υποβλήθηκαν συνολικά 426 υποψηφιότητες, αφού παρεχόταν η δυνατότητα να υποβληθεί αίτηση για περισσότερες από μία θέσεις ευθύνης.
Για την αξιολόγηση και επιλογή τους διενεργήθηκαν πάνω από 400 συνεντεύξεις (22 για τις Γενικές Διευθύνσεις, 80 για τις Διευθύνσεις και 305 για τις οργανικές μονάδες επιπέδου Τμήματος).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, 40 θέσεις ευθύνης καλύφθηκαν από νέους προϊσταμένους, 30 από τους ήδη υπηρετούντες σε θέσεις ευθύνης παρέμειναν στην ίδια θέση, 16 από τους ήδη υπηρετούντες σε θέσεις ευθύνης μετακινήθηκαν σε νέα θέση, ενώ 19 προϊστάμενοι δεν επιλέχθηκαν και δεν τοποθετήθηκαν εκ νέου σε θέση ευθύνης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε το ανθρώπινο δυναμικό που καταλαμβάνει θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Βουλής, δεδομένου ότι πλέον οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά σε ποσοστό 83%, όταν μέχρι σήμερα, και με το προηγούμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 41%.