Πολιτική

Τροπολογία νομιμοποιεί δαπάνες 550.000 ευρώ του ΥΠΕΞ - Συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις στο προσφυγικό

Τροπολογία νομιμοποιεί δαπάνες 550.000 ευρώ του ΥΠΕΞ - Συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις στο προσφυγικό
Εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής επιδιώκει να ρυθμίσει νομοθετικά η κυβέρνηση λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά παράλληλα με την κορυφαία διαδικασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που θα διεξαχθεί με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια, «τρέχουν» στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ακόμα δυο νομοσχέδια με κατεπείγον χαρακτήρα. Το ένα αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και το άλλο αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μάλιστα στο νομοσχέδιο του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που μεταξύ άλλων προβλέπει την παράταση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων έχουν κατατεθεί και υπουργικές τροπολογίες. Η μία εξ’αυτών προβλέπει την νομιμοποίηση 550.000 ευρώ δαπανών του υπουργείου εξωτερικών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται πως «πρόκειται κατά κύριο λόγο για δαπάνες των αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας, οι οποίες έχουν ήδη εκταμιευτεί και εκκρεμεί είτε η έκδοση των σχετικών συμψηφιστικών ενταλμάτων προς τακτοποίηση των υπόλογων των προξενικών εισπράξεων, είτε η τακτοποίηση των υπολόγων ήδη εκδοθέντων χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής».

Τέλος, πριν το κλείσιμο της Βουλής, την Παρασκευή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην επιτροπή ανταγωνισμού που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.