Πολιτική

Διακόπτεται το έργο της Βουλής - Την Πέμπτη η ψηφοφορία γιά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι επόμενες κινήσεις

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Αλλάζει άρδην ο «χάρτης» της Βουλής ύστερα από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναμένεται να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλης, όπου θα ζητήσει την ακυρώση του κοινοβουλευτικού έργου και θα οριστικοποιήσει την ώρα εναρξης της συνεδρίασης για την συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Συυνεπως η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Για να λάβει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης απαιτούνται 120 βουλευτές. «Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους» αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλης.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών, τότε σχηματίζεται κυβέρνηση ανοχής.

Με βάση την «αριθμητική» της Βουλης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέτρα 145 βουλευτές θα λάβει άνετα ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι 4 «ανταρτες» των ΑΝΕΛ, Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκαλης και ο Κώστας Ζουράρις. Άρα, μέχρι στιγμής 149 θετικές ψήφοι στην κυβέρνηση.
Ωστόσο από την Πειραιώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όποτε σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσιπρας θα κληθεί να «μαζέψει» 151 βουλευτές.

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ποταμι, Δημοκρατική Συμπραταξη, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρωων, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμενος διαγράψει τους 4 «αντάρτες» βουλευτές του τότε αυτοί θα προστεθούν στην «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών. Σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι εννέα.

Ακολουθεί η επιστολή του πρωθυπουργό στον κ. Βούτση:

text voutsis