Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,9% η διαφορά

Δημοσκόπηση Prorata: Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,9% η διαφορά
Νέα δημοσκόπηση ήρθε στη δημοσιότητα αυτήν τη φορά από την Prorata.

Έξι ημέρες πριν από τις κάλπες και η Prorata δημοσιεύει δημοσκόπηση που δείχνει τη «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει και η διαφορά τους να φτάνει το 4,9%. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,2% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να φτάνει το 14,8%.

Παράλληλα, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,7% και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,7% ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν δείχνει να αγγίζει σε αυτή τη φάση το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 14,8%, ενώ το 4,8% απαντά πως θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.

dimoskopisi ekloges

Η Prorata επιχείρησε όμως να «ξεκλειδώσει» τις εκλογικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων και με δύο ερωτήσεις που αγγίζουν την συναισθηματική διάσταση της ψήφου: «Τι θα νιώσετε αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές» και αντίστοιχα «Τι θα νιώσετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές». To 40% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα νιώσει κάποιο θετικό συναίσθημα (ελπίδα, ικανοποίηση ή ανακούφιση) αν η ΝΔ είναι τελικά πρώτο κόμμα, ενώ το 35% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα νιώσει κάποιο θετικό συναίσθημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Το ποιοτικό όμως στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το κυρίαρχο συναίσθημα σε μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ικανοποίηση (15%), ενώ σε μια πιθανή νίκη της ΝΔ είναι η ελπίδα (21%). Επίσης ο θυμός για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει το 13% ενώ για μια αντίστοιχη της ΝΔ δεν θα ξεπεράσει το 6%.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι και αυτά που δείχνουν ότι παρά την διογκούμενη πόλωση των τελευταίων ημερών, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων ίσως είναι τελικά «ψήφος με μισή καρδιά» και όχι ψήφος για την «ελπίδα» που μετά το πέρας των μνημονίων τελικά «έρχεται». Φυσικά, οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι υπερβαίνουν το 10% είναι αυτοί που θα κρίνουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά των δύο κομμάτων (4,9%) είναι τέτοια που επιτρέπει πλέον βάσιμα στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει λίγες -αλλά υπαρκτές- πιθανότητες ανατροπής των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ