Πολιτική

Debate: Στον αέρα η κεντρική πολιτική τηλεοπτική αναμέτρηση - Έντονες διαφωνίες και στο βάθος… Βρυξέλλες

Debate: Στον αέρα η κεντρική πολιτική τηλεοπτική αναμέτρηση - Έντονες διαφωνίες και στο βάθος… Βρυξέλλες
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το debate των πολιτικών αρχηγών καθώς στο μοναδικό πράγμα που συμφωνούν όλοι είναι στο ότι διαφωνούν.

Εννέα ημέρες πριν από την διεξαγωγή της δημόσιας συζήτησης κι ένα σωρό κρίσιμα ζητήματα μένουν ανοικτά. Όπως, για παράδειγμα, οι δημοσιογράφοι που θα υποβάλουν τα ερωτήματα, οι θεματικές ενότητες, οι κύκλοι των ερωτοαπαντήσεων, οι “ποινές” για όσους δεν τηρήσουν τη διαδικασία, κ.α.

Ακόμα και η ημερομηνία του debate, η οποία είχε “κλειδώσει” για την 1η Ιουλίου φαίνεται πως βρίσκεται στον αέρα καθώς ενδέχεται την ίδια ημέρα να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα πρέπει να παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα debate είθισται να συμμετέχουν οι παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον ALPHA, η Μάρα Ζαχαρέα από τον STAR, η Έλλη Στάη από το OPEN και ο Νίκος Χατζηνικολάου από τον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ισχυρές ενστάσεις για την συμμετοχή δύο δημοσιογράφων. Πρόκειται για την Σία Κοσιώνη και την Μάρα Ζαχαρέα. Το βασικό επιχείρημα τους είναι ότι και οι δύο παρουσιάστριες είναι σύζυγοι στελεχών της ΝΔ. Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν ευθέως την αντικειμενικότητα της κ. Κοσιώνη ως προς τον “κουνιάδο” της Κυριάκο Μητσοτάκη και ομοίως την αντικειμενικότητα της κ. Ζαχαρέα ως προς τον πρόεδρο της ΝΔ μιας και ο σύζυγος της Θοδωρής Ρουσσόπουλος είναι υποψήφιος με τη ΝΔ.

Δεν είναι, όμως, μόνο να κόμματα που προβάλλουν αντιρρήσεις αλλά και δύο δημοσιογράφοι. Ο Νίκος Χατζηνικολάου γνωστοποίησε ήδη πως δεν θα συμμετέχει σε έναν διάλογο “παράλληλων μονολόγων” των αρχηγών ενώ ισχυρές ενστάσεις επί της διαδικασίας εξέφρασε και η Έλλη Στάη λέγοντας πως πρόκειται για “πολιτικούς χωρίς διάλογο και δημοσιογράφους χωρίς ρόλο”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όπως διαμορφώνεται το πάνελ των δημοσιογράφων είναι φιλικό προς την ΝΔ κι αναζητούν τρόπους ώστε να “ισορροπήσει”. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την συμμετοχή και έγκριτων δημοσιογράφων που αρθρογραφούν σε εφημερίδες. Όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο να συμβεί διότι απαιτεί ολοκληρωτικές αλλαγές στην δομή της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Το μόνο πρόσωπο που βρίσκει την καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, φαίνεται να είναι η Δώρα Αναγνωστοπούλου από την ΕΡΤ η οποία θα αναλάβει να συντονίσει την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφους, όταν και εάν, φυσικά, γίνει.