Πολιτική

Νέο τουρκικό «παραλήρημα» για τους μουφτήδες στη Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης»

Νέο τουρκικό «παραλήρημα» για τους μουφτήδες στη Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης»
Την έντονη αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη πρόσφατα και ρυθμίζει μεταξύ άλλων υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, την ώρα που σε όλη την ανακοίνωση κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει:

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, ηΕλλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος  κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.