Πολιτική

Το διάγγελμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα - Όταν έκλεισαν οι τράπεζες αλλά τελικά υπεγράφη το 3ο Μνημόνιο

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου 2015, ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του ανακοίνωσε στους Ελληνες την απόφαση του για δημοψήφισμα. Ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο τελεσίγραφο των δανειστών.

Η συνέχεια γνωστή. Εκλεισαν οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, επιβλήθηκαν capital controls, τα οποία είναι ακόμα σε ισχύ, προκάλεσε έναν απίστευτο διχασμό στην κοινή γνώμη, έφερε μία νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και υπογραφή 3ο Μνημονίου.

Η δέσμευση Τσίπρα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα

Οι δείκτες των ρολογιών ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου 2015, όταν ο Αλέξη Τσίπρας από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωνε πως η Ελλάδα θα πάει σε δημοψήφισμα. Λίγο αργότερα μπήκε λουκέτο στις τράπεζες και ο κόσμος έτρεχε προς τα ATM.

Σε δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε χαρακτηριστικά «εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη», την εντολή όπως τόνιζε «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Κλείνοντας είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Χαρακτηριστικά ανέφερε στο διάγγελμά του «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.»

Για την ιστορία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,38% υπέρ του «ΟΧΙ», το οποίο έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο επιτελείο των ΑΝΕΛ, ενώ οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα έστηναν χορούς στο Σύνταγμα.