Πολιτική

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων, προσλήψεις, νέος υπηρεσιακός ΓΓ και βοήθεια προς το ΑΣΕΠ στα σχέδια της κυβέρνησης

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες έχει στα σκαριά το υπουργείο Εσωτερικών.

Η σύνδεση των προσλήψεων στο Δημόσιο με την κινητικότητα είναι η πρώτη παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι από το 2020. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τη στελέχωση του Δημοσίου, δηλαδή να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες και τα κενά.

Από κει και πέρα αυτές οι κενές θέσεις θα καλύπτονται μέσω της κινητικότητας, δηλαδή με υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν αιτήματα για μετατάξεις ή αποσπάσεις. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κενές θέσεις του δημόσιου τομέα σε όλη την Ελλάδα, για τον οποίο θα ενημερώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν εθελοντικά να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις με τον παραπάνω τρόπο, τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε προκήρυξη προσλήψεων.

Το πλάνο του ΥΠΕΣ για τους δημοσίους υπαλλήλους

Κινητικότητα

Τα αιτήματα του πρώτου κύκλου του 2019 για τις μετατάξεις και για τις αποσπάσεις που αναμένεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται γύρω στις 8000.

Με τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το υπουργικό Συμβούλιο προγραμματισμού και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου θα εγκρίνει και το προσχέδιο του προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και το υπουργείο Εσωτερικών θα εντάξει μέσα σε αυτό και τα αιτήματα της κινητικότητας. Επιπλέον κάθε υπουργείο την περίοδο που κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό του θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων. Όταν παγιωθούν οι αλλαγές, στην Επιτροπή Κινητικότητας θα συμμετέχει πλέον και ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινου Δημοσίου Τομέα.

Νέος θεσμός υπηρεσιακού γενικού Γραμματέα

Στις αλαλγές που σκέφτεται η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η ύπαρξη ενός υπηρεσιακού γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλακας και αρχειονόμος κάθε υπουργείου. Ο συγκεκριμένος θεσμός προβλέπεται να έχει τριετή θητεία και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με προκήρυξη της Αρχής. Υπό την εποπτεία του θα έχει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες Συντονισμού. Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν θέσεις για 15 υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία (πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας). Οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, με άριστη γνώση ξένης γλώσσας, 12ετή δημόσια προϋπηρεσία και να έχουν θητεύσει σε θέση γενικού διευθυντή για έναν χρόνο ή τρία χρόνια σε διευθυντική θέση. Μάλιστα ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας θα συμμετέχει και στις κρίσεις των γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων των υπουργείων.

Το πειθαρχικό δίκαιο

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και ένα νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο.

ΑΣΕΠ

Για επιτάχυνση των διαδικασιών των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στην Ανεξάρτητη Αρχή.