Πολιτική

Μαξίμου: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα – Τι θα θέσει ο Πρωθυπουργός

Μαξίμου: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα – Τι θα θέσει ο Πρωθυπουργός
Το θέμα της μειονότητας αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στον Αλβανό ομόλογο του κατά τη σημερινή τους συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, αλλά υπό όρους. Βεβαίως το μήνημα του Πρωθυπουργού αφορά και στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο περιθώριο της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινά με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, ακολούθως με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić και το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα είναι η πρώτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία έβαλε βέτο η Γαλλία και έτσι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία δεν πήραν το εισιτήριο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Αλβανό ομόλογο του το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά υπό όρους.