Πολιτική

Δείπνο Μητσοτάκη - Λαγκάρντ, τι περιλαμβάνει το μενού στη συνάντηση

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Στην Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει με αφορμή το δείπνο προς τιμήν του Μπενουά Κερέ που αποχωρεί από το ΔΣ της ΕΚΤ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει προσκληθεί στο δείπνο, καθώς ο ίδιος διατηρεί προσωπική σχέση με τον Μπενουά Κερέ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και τους στόχους του προϋπολογισμού, που ψηφίζεται από την Βουλή.

Θετικά τα μηνύματα

Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε για την πορεία της Ελλάδας δήλωσε ότι «είναι μεγάλη ιστορία για μένα προσωπικά, με άλλες ιδιότητες και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη όταν βλέπω την πρόοδο, την ανάκαμψη, όταν βλέπω τα αποτελέσματα. Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα».

Αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΚΤ είναι το θέμα της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα ιδιωτών, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η συνάντηση θα διεξαχθεί κατ’ αρχάς σε διμερές επίπεδο και στη συνέχεια σε διευρυμένο, με συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του κ. Μητσοτάκη για Ευρωπαϊκά Θέματα Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη στείλει σήματα με ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά. Την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της πρώτης της συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα έδωσε συγχαρητήρια και εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων, θυμίζοντας παράλληλα ότι είναι γνωστές οι θέσεις της επ’ αυτών.

Η κ. Λαγκάρντ έχει κρατήσει τις θέσεις που είχε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρώντας τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ υπερβολικά υψηλούς. Είναι ευπρόσδεκτη θέση για την κυβέρνηση, που σκοπεύει να θέσει θέμα μείωσης των στόχων.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ έχει πει ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και μόνο αν η Ελλάδα ικανοποιήσει τα προβλεπόμενα κριτήρια θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό απομακρύνει την προοπτική κατά τουλάχιστον 1,5 χρόνο, αφού τα κριτήρια απαιτούν να είναι η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης.

Η χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για επενδύσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση.

Έρχονται οι θεσμοί

Η συνάντηση θα είναι μια «προθέρμανση» για τον κ. Σταϊκούρα και ενόψει της νέας επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα έχει στη διάθεσή του περίπου ένα μήνα για να προωθήσει τα θέματα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σε αυτή κυρίαρχο θα είναι το θέμα του ιδιωτικού χρέους, με τον υπουργό να έχει προαναγγείλει μια ενιαία πλατφόρμα, που θα ενοποιήσει τις εννέα υφιστάμενες για τη ρύθμιση χρεών.