Διεθνή

CNN: Η Μόσχα σχεδίαζε τη δολοφονία του CEO της Rheinmetall, που στέλνει όπλα στην Ουκρανία

CNN: Η Μόσχα σχεδίαζε τη δολοφονία του CEO της Rheinmetall, που στέλνει όπλα στην Ουκρανία Φωτογραφία: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL
Ένα από τα πολλά ρωσικά σχέδια για τη δολοφονία στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας που στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδίαζε τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου ισχυρής γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας που κατασκευάζει όπλα για την Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Αυτή η συνωμοσία ήταν ένα από τα πολλά ρωσικά σχέδια για τη δολοφονία στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το σχέδιο για τη δολοφονία του Άρμιν Πάπεργκερ, CEO της Rheinmetall ήταν το πιο ώριμο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Όταν οι Αμερικανοί ανακάλυψαν το σχέδιο, ενημέρωσαν τη Γερμανία και οι εκεί υπηρεσίες ασφαλείας προστάτευσαν τον Πάπεργκερ και ματαίωσαν τα πλάνα. Υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN ότι το Βερολίνο προειδοποιήθηκε για τη συνωμοσία από την Ουάσινγκτον.

Εδώ και πάνω από έξι μήνες η Ρωσία κάνει μία εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη. Έχει στρατολογήσει ντόπιους ερασιτέχνες για να κάνουν από εμπρηστικές επιθέσεις σε αποθήκες που σχετίζονται με τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, μέχρι βανδαλισμούς. Στόχος όλων αυτών είναι να μπουν εμπόδια στη ροή των όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Όμως, οι πληροφορίες ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να δολοφονήσει πολίτες έδειξε στους Δυτικούς αξιωματούχους πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Μόσχα, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ο Πάπεργκερ ήταν ένας προφανής στόχος. Η εταιρεία του, η Rheinmetall, είναι η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη γερμανική εταιρεία στην κατασκευή των βλημάτων πυροβολικού 155mm, που έχουν γίνει καθοριστικής σημασίας στον πόλεμο φθοράς της Ουκρανίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία ανοίγει ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων εντός της Ουκρανίας, μια βαθιά ανησυχητική εξέλιξη για τη Μόσχα, σύμφωνα με πηγή του CNN.

«Βλέπουμε σαμποτάζ, σχέδια δολοφονιών, εμπρησμούς. Βλέπουμε πράγματα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι βλέπουμε μια εκστρατεία συγκεκαλυμμένων σαμποτάζ από τη Ρωσία, που έχουν στρατηγικές συνέπειες», συμπλήρωσε.