Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρκελ: Αυτή η Σύνοδος Κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «οι διαφορές είναι ακόμα πολύ μεγάλες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. «Αυτή η σύνοδος κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Μακρόν: Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία». Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν τη βάση για συμφωνία, «οι επόμενες ώρες είναι απολύτως καθοριστικές για την επίτευξη των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας τόνισε «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Εσθονός πρωθυπουργός: «Ώρα για συμβιβασμό»

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ρούτε επιμένει στις μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» κι όχι να απειλήσει με βέτο εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Βλέπω κάτω από 50% τις πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» για το Ταμείο Ανάκαμψης «μέχρι την Κυριακή» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής» αλλά «μας περιμένει σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, μια από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, απαιτεί να αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο κατά πόσον οι χώρες που θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι να κάνουν οι χώρες. Αν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια - τα οποία πραγματικά δεν θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα - τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων»", δήλωσε ο Ρούτε. «Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα με κόκκινες γραμμές κι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Η άφιξη του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής.