Πολιτική

Αντιδράσεις από το κόμματα για τη ψήφο των αποδήμων, «Οχι» ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση περιορισμών

Αντιδράσεις από το κόμματα για τη ψήφο των αποδήμων, «Οχι» ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση περιορισμών
Την κατάθεση σήμερα στη Βουλή, νομοσχεδίου ενός άρθρου, που θα αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Αντιδράσεις από τα κόμματα.

Παράλληλα, με αφορμή της δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι διαβλέπει μία αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα εκφραστεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Για πυροτέχνημα Βορίδη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, της Θεοδώρας Τζάκρη και του Κώστα Ζαχαριάδη και επαναφέρει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, καλώντας την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αποσπασματική ανάγνωση της τοποθέτησης της κ Τζάκρη.

Θεοδωρικάκος προς ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Το «γάντι» στο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των αποδήμων.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την άρση κάθε περιορισμόυ για να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες ας ψηφίσει με τη ΝΔ την ρύθμιση της κυβέρνησης για να ισχύσει αμέσως. Μακάρι να μην ξανακάνουν κωλοτούμπα», αναφέρει σε tweet του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των αποδήμων.

Οι περιορισμοί που ψηφίστηκαν το 2019

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προέβλεπε ότι:

– Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. 

– Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

– Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

– Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στην πρόταση Βορίδη: Κανένας περιορισμός στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

«H πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ του απόλυτου δικαιώματος των αποδήμων και σημειώνει ότι με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται σήμερα στις θέσεις που το ίδιο εξέφραζε παλιότερα.

«Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το σχέδιο νόμου να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.

Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.

Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος - και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων.

Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/kinal-yper-boridi-kanenas-periorismos-apodimon

ΚΚΕ: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ψέγει τον χειρισμό του ζητήματος τόσο την Ν.Δ όσο και τον Συριζα χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Θ. Τζάκρη ώς «λαγό» της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε "λαγό" της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη... », επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.