Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Προς αναζήτηση 200 ψήφων

Ψήφος αποδήμων: Προς αναζήτηση 200 ψήφων
Δύσκολος φαίνεται να είναι ο στόχος της εξεύρεσης 200 ψήφων στο νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, που ξεκίνησε να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο.

Όπως φάνηκε από την συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, αυτό στηρίζεται από 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο Βορίδη προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνεται η ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών απόδημων, οι οποίοι όμως θα εκλέγονται όχι με κομματικά ψηφοδέλτια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των απόδημων στην διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», τόνισε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος θα μπορούσε να κάνει ευρύτερες αλλαγές όπως την επιστολική ψήφο και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού».

Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών προκειμένου όπως υποστηρίζει να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα.